Учени разкриват колко продължават ефектите от хроничното недоспиване

  • 02 септември 2021 14:33

  • 578
  • 0
Учени разкриват колко продължават ефектите от хроничното недоспиване
© Pixabay

Полски учени са направили изследване с цел да проверят колко време е необходимо на организма, за да се възстанови след лишаване от сън, и какви са дългосрочните последици от хроничното недоспиване, пише сп. "Пъблик лайбръри ъв сайънс" (PLoS).

От липсата на сън страда целият организъм. Появяват се проблеми с когнитивните способности, вниманието, паметта, сърдечносъдовата, нервната система.

Как да компенсираме ефекта от лошия сън

Авторите на настоящото изследване от Ягелонския университет в Краков са решили да проучат колко време отнема възстановяването от недоспиване. За целите на проучването доброволци - няколко възрастни здрави хора, са ограничавали времето си за сън 10 дни, след което една седмица са спали без ограничения.

Лошият сън е причина за сърдечни проблеми и води до затлъстяване

Изследването е извършено в обичайната среда на участниците, като те са носили гривни, отчитащи периодите им на сън и активност. Всекидневно на доброволците е правена електроенцефалография. Доброволците освен това всеки ден са попълвали въпросници за отчитане на времето им за реакция и точността.

Получените резултати са показвали, че след седем дни на възстановяване се нормализира само скоростта на реакция. Всички други параметри - поведенчески, двигателни, неврофизиологични, остават далече от нормата.

Недоспиването ни пречи да се радваме на живота

Следващата цел на изследователите е да установят точното време, необходимо за възстановяване от недоспиване, допълва БТА.

Весела Найденова
578 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини