Търговище влезе в червената зона заради сватби и кръщенета

  • 25 август 2021 21:18

  • 2526
  • 5
Търговище влезе в червената зона заради сватби и кръщенета
© gettyimages

Търговище влезе в червената зона заради бум на сватби и къщенета. За разлика от пролетта, когато областта успя да остане в зелената зона до последно, съобщава БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31528

Със завръщането на гастарбайтерите за летните отпуски, са се увеличили и тържествата за рождени дни, сватби и семейни събирания. И случаите рязко са скочили.

Според математическата прогноза регионът съвсем скоро ще влезе в тъмночервената зона.

РЗИ - Търговище е извършила 66 проверки за спазването на противоепидемичните мерки

Кметът на Община Търговище Дарин Димитров казва, че е очаквал да има ръст на заболелите. В последните дни, на ден се регистрирали по 60-70 души с COVID-19, често цели фамилии, които са се събирали на големи тържества.

"Това са наши съграждани, които живеят и работят в чужбина. Аз имам данни, че в града и извън града, по селата, се правят сватби по 900-1000 човека. Въпреки че сватбите са навън, близкият контакт също е опасен за заразяване", обясни кметът на Община Търговище Дарин Димитров.

И тази вечер в село Голямо Ново ще има сватба. Салим Салимов ще жени сестра си. Казва, че ще е скромно, поканени са към 50 гости. Самият той е ваксиниран и не се притеснява от коронавируса. В болницата в Търговище обаче не са толкова спокойни. В момента там има 35-ма болни с COVID-19 и броят им всеки ден се увеличава. Засега са разкрити 67 легла, като имат готовност да ги увеличат до 100, както е било при предната вълна.

"Повечето случаи са на хора, които или са с роднини, които са си дошли от Западна Европа, или такива, които са дошли от Западна Европа - най-много от Германия, Белгия, Франция", каза д-р Иван Светулков, изпълнителен директор на МБАЛ Търговище. Според кмета Дарин Димитров още с началото на четвъртата вълна е трябвало да се наложат по-строги ограничителни мерки, включително за събитията на открито.

"Според мен поизпуснахме малко духа от бутилката. Аз очаквах в заповедта на министъра да има едно изречение, че по-тежки мерки могат да се вземат по решение на областните или общинските щабовe. И ние не можем да предприемем мерки, да забраним определени събития. Ние ограничаваме това, което организира Общината", допълни още Димитров.

Дарин Димитров очаква, че заболеваемостта ще продължи да се покачва и през септември.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2526 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
nix

2021.08.26 | 08:27

5
на турчулята.

2021.08.25 | 23:20

3
Тези мангали кога ще се спрат? Защо държавата не взема мерки?!? Трябва ли заради някакви неграмотни дегенерати да страдаме и нормалните хора?!?

2021.08.26 | 06:07

4
"Българите" сте същите неграмотни дегенерати, само дето още 2 седмици сте по селата с личинките. Като опечете чушките и нахлуете пак в София след 2 седмици, ще видиш какво чудо ще стане.
Седесарски

2021.08.25 | 22:47

2
Орките нямат спирка- зараза след зараза и пак зараза след тях
Great

2021.08.25 | 21:56

1
Ами да влизат в червената зона. ТУЛУПИ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини