Нов смъртоносен вирус върлува в Западна Африка

  • 10 август 2021 07:10

  • 4974
  • 0
Нов смъртоносен вирус върлува в Западна Африка
© Pixabay

Гвинея потвърди случай на болестта на Марбург, съобщи Световната здравна организация, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Това е първият регистриран случай на смъртоносния вирус, свързан с Ебола, в Западна Африка, който също както коронавируса е преминал от животински гостоприемници към човека.

Вирусът, който се пренася от прилепи, има висок процент на смърност - до 88 на сто, е открит при пациент, починал на 2 август в една от южните префектури на страната.

Регионалният директор на СЗО за Африка д-р Матшидисо Моети заяви, че разпространението на вируса трябва да бъде спряно. Случаят е регистриран два месеца след като организацията обяви края на второто огнище на Ебола в страната, регистрирано миналата година, което взе 12 жертви. Централата на организацията в Женева определи заплахата от болестта на регионално и национално ниво като висока, но като ниска в глобален мащаб. Организацията работи със здравните власти за бърз отговор, основан на опита на Гвинея в справянето с Ебола.

СЗО посочва, че болестта на Марбург се предава чрез контакт с телесни течности на заразен или замърсени повърхности, пояснява БНР.

Междувременно стана ясно, че италианската полиция блокира няколко групи в мобилното приложение Телеграм, където потребителите могат да си купят фалшив здравен пропуск за COVID-19, предаде Ройтерс. Такъв пропуск вече се изисква за влизане в множество заведения, фитнес зали, басейни и други услуги в Италия. А от 1 септември ще е задължителен за студентите и пътуване с влак, автобус, кораб и самолет. Правителството на Марио Драги прие изискването за пропуска в опит да ускори ваксинацията в страната и да овладее разпространението на делта варианта.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
4974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини