Проф. Дудов: Категорично препоръчително е ваксинирането на всички онкологични пациенти

  • 04 август 2021 12:21

  • 575
  • 1
Проф. Дудов: Категорично препоръчително е ваксинирането на всички онкологични пациенти
© МЗ

Проф. д-р Асен Дудов, дм, е сред най-изтъкнатите, международно признати онколози и клинични фармаколози в България. Специализирал е в престижни институции като Колежа „Сейнт Джоунс“ към Оксфордския университет (Великобритания), Института „Жул Борде“ (Белгия), Института „Гюстав Роси“ (Франция), Харвардското медицинско училище (САЩ), Тораксклиник към Университета в Хайделберг (Германия), Противораковия център в Сан Франциско (САЩ) и др. Председател е на Българското онкологично научно дружество, член на няколко авторитетни международни организации по медицинска и клинична онкология, изследване и лечение на рака.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26658

Негова е инициативата за създаване на адаптирани към българските регулации Национални медицински стандарти за системна химиотерапия, които се актуализират и публикуват ежегодно през последните 15 години. Именно проф. Дудов подбира над 15 водещи у нас експерти, които обединява в работна група, базирана на т. нар. „златни стандарти” на Американската асоциация по клинична онкология и Европейското общество по медицинска онкология. По негова идея се въвеждат редица рационални подходи, които увеличават съществено ефективността на провежданото лечение и максимално използване на потенциала на лекарствата при пациентите с онкологични заболявания. Той е автор и съавтор на над 100 научни труда, на 147 публикации в български и чуждестранни медицински списания, 93 доклада на научни форуми у нас и в чужбина и много други.

Проф. Дудов споделя препоръките на Националната противоракова мрежа на САЩ (National Comprehensive Cancer Network - NCCN) относно ваксинацията срещу COVID-19 на пациентите с онкологични заболявания и дава отговор на най-често задаваните въпроси по темата:

Препоръки на NCCN COVID-19 Консултативен комитет за ваксинация *

Пациентите с активен рак и тези, които се лекуват, трябва да имат приоритет за ваксинация и трябва да бъдат имунизирани, когато е на разположение ваксина.

Имунизацията се препоръчва на всички пациенти, получаващи активна противотуморна терапия.

FDA подкрепя използването на всяка от наличните одобрени от EUA ваксини (Pfizer/ BioNTech [BNT162b2 mRNA ваксина], Moderna [mRNA-1273 SARS-CoV-2 ваксина], Janssen/ Johnson & Johnson [Ad26.COV2.S Аденовирусна векторна ваксина] и Vaxzevria инжекционна суспензия/ваксина срещу COVID-19 (ChAdOx1-S [рекомбинантна]) при пациенти, които отговарят на условията.

Проф. Дудов, как се отразява боледуването от COVID-19 на хората с онкологични и онкохематологични заболявания

Болните от рак пациенти, както със солидни тумори, така и онкохематологични, нямат съществена разлика в протичането на инфекцията спрямо общата популация. Това е донякъде изненадващо, но представлява медицински факт, който се доказа през последната повече от година и половина. Страшното при тях е, че по време на инфекцията трябва да спрат противотуморното лечение, което може да има тежки, а понякога и фатални последствия. Това е причината Националният противораков институт на САЩ да постави групата на онкологичните пациенти като строго препоръчителна за ваксинация, включително по време на провеждане на лечение.

Те рискова група ли са за коронавирусната инфекция и защо

Рискът при онкологичните пациенти идва от невъзможността да бъдат противораково лекувани по време на активна инфекция с COVID и възстановяването след нея. Иначе, те не са с по-голяма честота на заразяване и боледуване, което показва, че дори и при относително понижен имунитет, възможността им за справяне с болестта е както при общата популация. Изключение правят пациенти с белодробен рак, такива с множествени белодробни метастази от друго първично огнище, както и някои пациенти с тумори на главата и шията.

Препоръчително ли е да се ваксинират

Категорично е препоръчително ваксинирането на всички онкологични пациенти, като Американската асоциация по клинична онкология уточнява в правилата си, че ваксинирането при болните на химиотерапия или имунна терапия може да се извърши между курсовете. При болните на лъчелечение може да се извърши ваксинация и по време на неговото провеждане. Единствено съвет има за изчакване с ваксинацията с два месеца след костно-мозъчна трансплантация, а при болните, на които предстои голяма оперативна намеса – поне седмица преди операцията или две седмици след нея.

Одобрените към момента за приложение в ЕС ваксини срещу COVID-19 имат ли някакви противопоказания за тези пациенти

Категорично препоръчителни са РНК ваксините, но в страните, в които има недостиг на такива, се препоръчва ваксинация с всяка разрешена ваксина, която е достъпна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26658

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
575 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.04 | 12:54

1
как се отрази затварянето на плановия прием за 8 месеца?

Добави коментар

Водещи новини