Високото ниво на лимфоцити в кръвта намалява риска от заразяване с COVID-19

  • 02 август 2021 14:16

  • 1133
  • 1
Високото ниво на лимфоцити в кръвта намалява риска от заразяване с COVID-19
©

Високото ниво на лимфоцити в кръвта намалява риска от заразяване с новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира Арег Тотолян, който е директор на Научно-изследователския център по епидемиология "Пастьор" в Санкт Петербург.

"Научните изследвания ни доведоха до доста интересни открития: повишена защита имат хората с високо ниво на интерферон алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта и носители на определени генетични маркери", казва Тотолян в интервю за в."Известия". Според него има и други фактори, но изследванията върху тях тепърва започват.

Експертът отбелязва, че по време на острата фаза на инфекцията, когато намалява нивото на лимфоцитите в кръвта, болните разнасят инфекцията в по-тежка форма. Високият брой лимфоцити намалява шансовете от заразяване с новия коронавирус, както и рисковете от по-тежко преболедуване.

Нивото на интерферон алфа в организма също играе роля за предпазването от Ковид-19, сочат изследванията на руските учени. Този интерферон има антивирусен ефект. Ако организмът има високо ниво от него, то рискът от заразяване с коронавирусна инфекция намалява, допълва БТА.

Учени откриха нанотела, блокиращи COVID-19

"Неслучайно интерферон алфа съществува като лекарство, което се използва за лечение и профилактика на респираторни вирусни инфекции. При SARS-CoV-2 той действа, като неутрализира вирусните частици, които все още не са влезли в клетката", обяснява Арег Тотолян. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ху лет дъ модс аут

2021.08.02 | 22:15

1
днес се разминах със силно запотен (като задн*к) модератор, който гордо ми заяви, че е спортист от 20 год. (бременен в 8 месец), вишист и си работи по специалността - прибирайте си ур*дите ...

Добави коментар

Водещи новини