Учени изследват връзката между COVID-19 и болестта на Алцхаймер

  • 31 юли 2021 13:12

  • 2113
  • 1
Учени изследват връзката между COVID-19 и болестта на Алцхаймер
© Pixabay

Учени се опитват да установят защо някои от прекаралите COVID-19 пациенти страдат от "мозъчно замъгляване" и други подобни проблеми, които продължават месеци наред и нови проучвания показват смущаващи сходства с болестта на Алцхаймер, съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27656

Проучване сред възрастни пациенти в Аржентина установи изненадващ брой промени в паметта и мисленето като при деменция в продължение на поне шест месеца след срещата с коронавируса, независимо от начина на протичане на инфекцията. Други учени откриха свързани с болестта на Алцхаймер протеини в кръвта на нюйоркчани, при които COVID-19 е предизвикал симптоми, свързани с мозъчната дейност.

Мозъчни увреждания, типични за хора с Алцхаймер, са установени при починали от COVID-19

Предварителните резултати бяха обявени на среща на Асоциацията за изследване на Алцхаймер. Експерти подчертават, че са нужни още изследвания, за да може да се каже дали COVID-19 увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер или други мозъчни проблеми по-късно или пациентите ще се възстановят.

Вероятностите са "реални и тревожни", но е твърде рано да знаем "дали това ще водеве до дългосрочни когнитивни промени", предупреди д-р Ричард Хоудс, директор на Националния институт по стареенето в САЩ.

Институтът не участва в посочените проучвания, но работи върху свое мащабно изследване по темата.

"Ако сте прекарали COVID-19, не е задължително да сте засегнат", каза Хедър Снайдър от асоциацията.

Но защитата на мозъка от COVID-19 е още една причина за имунизация, добави тя, предаде БТА.

Наличието на неврологични заболявания увеличава риска от смърт от COVID-19 шест пъти

"Доста е стряскащо, ако трябва да съм откровен", каза д-р Габриел де Ерауски от Центъра по здравни науки на университета на Тексас, който е ръководител на изследването в Аржентина.

Между три и шест месеца след като са преболедували COVID-19, около 20 на сто от изследваните 300 аржентинци на възраст на и над 60 г., които не са имали когнитивни проблеми преди заразата с новия коронавирус, са показали проблеми с краткосрочната памет. 34 на сто от тях са имали и по-сериозни проблеми като трудност при намиране на правилната дума или затруднения с дългосрочната памет, което според ръководителя на изследването е "синдром, подобен на деменцията"

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27656

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
2113 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
ху лет дъ модс аут

2021.08.02 | 22:41

1
днес се разминах със силно запотен (като задн*к) модератор - видимо ваксиниран, който гордо ми заяви, че е спортист от 20 год. (бременен в 8 месец), вишист и си работи по специалността - прибирайте си ур*дите ...

Добави коментар

Водещи новини