Болниците в Благоевградско са готови за нова вълна от COVID-19

  • 26 юли 2021 14:57

  • 278
  • 0
Болниците в Благоевградско са готови за нова вълна от COVID-19
© Pexels

Лечебните заведения в Благоевградско са в готовност за евентуална нова вълна от COVID-19, все още обаче липсват достатъчно специалисти, обобщи на брифинг пред медии директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов след среща на Областния кризисен щаб.

На срещата са присъствали всички директори на лечебни заведения на територията на областта, както и представители на различни държавни институции. Наблегнало се е на няколко точки, сред които готовност за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни от Ковид-19 при евентуална нова вълна, наличие на необходимата апаратура, обезпечаване на болниците с необходимите лекарства, лични предпазни средства и дезинфектанти и други.

Докладите на директорите на болници в Благоевградско обаче показват, че най-голяма е нуждата от лекари, медицински сестри и санитари, посочи д-р Калоянов. През последната година част от тези специалисти са напуснали или са се пенсионирали, което прави нуждата от специалисти "крещяща", допълни директорът на РЗИ - Благоевград. Усеща се и умора сред лекари, медицински сестри и санитари, каза още д-р Калоянов.

Все още е малък процентът на ваксинираните медици и медицински персонал в областта. Около 20 процента са ваксинираните, но голяма част от медиците и медицинските сестри са прекарали вируса и вероятно ще се ваксинират на по-късен етап, посочи директорът на здравната инспекция в Благоевград. Като цяло е слаб интересът към ваксинацията в областта. До момента около 10 процента са с поставени две дози, около 20 процента са с една.

Едва 1 998 ваксинации за денонощието в страната

Ваксини има в наличност от всички видове. В края на август ще има изтичане на срок на определени партиди ваксини, но те ще бъдат преразпределени, допълни д-р Калоянов.

Радина Лазарова
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини