Британски учени разкриха кои меса увеличат риска от сърдечни заболявания

  • 25 юли 2021 15:31

  • 3306
  • 3
Британски учени разкриха кои меса увеличат риска от сърдечни заболявания
© Getty (архив)

Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи изданието "МедикълЕкспрес", като цитира мащабно британско проучване, предаде Дарик.

Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 милиона души, наблюдавани в продължение на 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.

Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%.

Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на птичи меса (пиле или пуйка) и развитието на коронарна болест на сърцето.

Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.

Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.

Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3306 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.07.25 | 17:21

1
Тези... що не си ядат морковите и лопуша, ами се занимават с глупости:)))?!?
винету

2022.02.25 | 08:29

3
Т РЕВОПАСНИТЕ И ПЕДАЛИТЕ СА НАЙ НАХАЛНИТЕ ДОСАДНИЦИ! Непрекъснато се натрапват! дА

2021.07.25 | 17:38

2
Ти ще ядеш кожения морков доживот, дрисък :))))

Добави коментар

Водещи новини