Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19

  • 22 юли 2021 12:08

  • 740
  • 1
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
© pixabay

Консумацията на кафе и повече зеленчуци може да осигури защита срещу новия коронавирус, сочи проучване на американски учени, цитирано от изданието "Медикъл Експрес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25467

Заключението е на изследователи от американския Северозападен университет. Те са направили връзка между хранителните навици и заболеваемостта от Ковид-19, съобщава БТА.

В проучването са участвали 38 хиляди души, които са описали подробно диетата си. Те са изследвани за новия коронавирус, като само 17% са били с положителни тестове.

Една или няколко чаши кафе на ден намаляват с около 10% риска от заразяване с новия коронавирус в сравнение с изключването на напитката от хранителния режим. Дневната консумация на зеленчуци, сготвени или сурови, също намалява вероятността от развитието на инфекцията.

Кафето е основен източник на кофеин, но има и десетки други съединения, които потенциално могат да допринесат за защитата на организма, обяснява д-р Мерилин Корнелис от Медицинския факултет на Северозападния университет, която е сред авторите на изследването.

"Храненето на човек влияе върху имунитета. Имунната система има ключова роля за чувствителността и реакцията на човек към инфекциозни заболявания, включително и към Ковид-19", допълва тя.

Заключенията на учените са публикувани в изданието "Нутриентс".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
740 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
един

2021.07.22 | 13:41

1
Пълни глупости.

Добави коментар

Водещи новини