Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Проф. Александрова: Нормално е държавите да искат да се предпазят от нова COVID вълна

  • 20 юли 2021 15:13

  • 526
  • 1
Проф. Александрова: Нормално е държавите да искат да се предпазят от нова COVID вълна
© Кадър БТВ

"Съвсем нормално е всяка държава да иска в по-висока степен да облекчи предстоящия удар от една нова COVID  върна", заяви пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, във връзка с въвежданите в различни страни по света по-строги мерки срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25389

Тя подчерта, че по данни на СЗО вариантът Делта е най-бързата версия на коронавируса до момента и най-добре приспособеният да се разпространява сред хората.

Проф. Александрова коментира като голяма изненада решението на Великобритания, където от вчера няма законови изисквания гражданите да носят защитни маски на закрити места, могат да се провеждат отново масови събития като концерти, премахнати са ограниченията за социална дистанция, докато нощните клубове могат да започнат да работят:

"Идеята беше, че там има голям брой ваксинирани хора и това, че в момента хората са повече на открито. Това решение беше посрещнато с голяма тревога от редица водещи здравни експерти, които напомниха, че точно в момента, когато Делта вариантът се разпространява толкова скоростно и случаите се удвояват за седмица, не е време да се отпускат окончателно мерките".

Проф. Александрова: Комбинирането на ваксини не е нещо ново

По думите на вирусолога от БАН при новия вариант на вируса поне 85% ваксинирани са необходими, за да бъде постигнат колективен имунитет.  Според проф. Александрова хората не са против ваксините, защото не искат за получат най-доброто за себе си и за близките си, а защото не са получили достатъчно информация за ползите от ваксинацията, или се информират не от правилното място:

"Всеки намерен от учените отговор, задава и нови въпроси. Пътят минава единствено и само през добрата информация и добрата комуникация".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
526 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.20 | 22:58

1
Тази е ваксинирана.

Добави коментар

Водещи новини