Усложнения от COVID-19 получава всеки втори пациент, настанен в болница

  • 16 юли 2021 10:59

  • 764
  • 0
Усложнения от COVID-19 получава всеки втори пациент, настанен в болница
© Getty Images/Guliver (архив)

Усложнения от новия коронавирус получава всеки втори пациент, настанен в болница, сочат данните от проучване на международен екип от лекари, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Те проследяват развитието на инфекцията при 70 хиляди британци, хоспитализирани с Ковид-19. Оказва се, че около половината от тях страдат от различни усложнения в резултат на инфекцията от новия коронавирус.

Тежка анемия може да влоши преболедуването от COVID-19

"Много често пациенти, приети в болница с новия коронавирус, развиват усложнения. Това е характерно също за млади хора, както и за пациенти без хронични заболявания. Тези проблеми засягат всички органи, но най-често бъбреците, сърцето и белите дробове. В много от случаите те продължават и след изписването на пациентите от болница", обяснява Юън Харисън от Ливърпулския университет.

Новият коронавирус поразява не само белите дробове, но може да проникне и в носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това обяснява загубата на обоняние при много пациенти, както и нарушенията в работата на храносмилателната и кръвоносната система.

Учените констатират също, че Ковид-19 води и до сериозни нарушения в мозъчната дейност като временни проблеми с паметта и намаляване на умствения капацитет. Според последните наблюдения на американски лекари много от тези усложнения продължават поне няколко месеца след възстановяването на пациента от новия коронавирус.

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са "експериментални"!

Заключенията от изследването са публикувани в специализираното издание "Лансет".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини