Учени доказаха, че стресът води до побеляване на косата

  • 27 юни 2021 13:37

  • 543
  • 1
Учени доказаха, че стресът води до побеляване на косата
© Pixabay

Силният стрес може да бъде причина за побеляване на косата, писа в. "Дейли мейл", като цитира изследване на учени от медицинския център Ървинг към Колумбийския университет.

Изследователите твърдят, че за първи път са открили количествени доказателства, които свързват стреса с побеляването на косата.

В изследването са участвали 14 доброволци - седем жени и седем мъже - на средна възраст 35 години. Промяната в цвета на космите не се забелязва с просто око, а само при наблюдение със специален скенер с много висока резолюция. Доброволците ежедневно си водили дневник на стресовите ситуации, които преживяват.

Учените установяват, че в резултат на стреса настъпват промени в митохондриите, които са наричани енергиен резервоар на всяка човешка клетка. Те водят до промени в стотици протеини в косата, което е и причината за побеляването й, допълва БТА.

Изследователите забелязват и необичайни явления по време на проучването - побелелите коси понякога си връщат първоначалния цвят с намаляването на стреса. "Един от участниците замина във ваканция, а като се прибра, част от космите му си бяха върнали цвета", казва ръководителят на изследването Мартин Пикард.

Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце

Намаляването на стреса няма непременно да върне нормалния цвят на косата, предупреждават учените.

"Не смятаме, че намаляването на стреса при 70-годишните, които от години са с побелели коси, ще доведе до потъмняване, или че увеличаването на стреса при 10-годишни ще бъде достатъчен фактор да побелеят", допълва Пикард. 

Novini.bg
543 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Др Петър Филипов

2021.06.27 | 14:19

1
Да . И освен това е доказано , че водата мокра.

Добави коментар

Водещи новини