Гледай на живо

Очаквайте в 12:00 часа ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Проф. Пенка Петрова: Не можем да докажем индийския щам заради леките симптоми

  • 25 юни 2021 09:17

  • 24149
  • 7
Проф. Пенка Петрова: Не можем да докажем индийския щам заради леките симптоми
© Pixabay

Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26623

„За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население“, посочи проф. Петрова. Относно индийския вариант на Covid-19 в предаването „Преди всички“ тя коментира:

„Засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото освен този един случай в България ние нямаме втори. Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно.“

Според проф. Пенка Петрова заради леките симптоми на делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас.

„Защото с тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин.“

Ваксината на "Пфайзер"е 90% ефективна срещу индийския вариант на коронавируса

Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът. „Те нямат „изгода“ да унищожават гостоприемника си.“

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. След това, с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно“, подчерта проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани. „Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха.“ Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион, отбеляза Петрова.

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26623

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
24149 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.06.25 | 10:07

4
Светът се управлява от полуидиоти и лгбт дегенерати, две години и трилиони пари им трябваха за да стигнат до това, което доц. Мангъров каза една седмица след началото. Години още ще ни мотаят за да скрият тоталната си некомпетентност и малоумие.

2021.06.25 | 12:35

7
Точно! Плана им беше чрез локдауни тотален фалит и зависимост на всички тоест глобален комунизъм. Лошото е че още не са се отказали и вече ни подготвят за есента как щяло да има нови вълни

2021.06.25 | 12:15

6
Ужас има само леки симптоми, а на нас ни трябва смъртоносен и безмилостен враг с невиждана ярост
Иван

2021.06.25 | 11:36

5
Ми какво можете, Пенке ле ?
Пенке, доказа се,

2021.06.25 | 09:22

3
че синята чума е по-опасна от вируса, 2.5 млн умъртвени и прогонени за 31г. "Само СДС".
Идиот Новини.бг

2021.06.25 | 09:21

2
нарича протестиращите "болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".
Идиот Новини.бг

2021.06.25 | 09:20

1
нарича протестиращите "болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".

Добави коментар

Водещи новини