Започва масово търсене на нови мутации на COVID-19 у нас

  • 23 юни 2021 19:57

  • 17445
  • 5
Започва масово търсене на нови мутации на COVID-19 у нас
© gettyimages

Масово търсене на нови мутации на COVID-19 започва в страната. Заповедта е на здравния министър.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25120

10% от всички положителни проби в лабораториите ще бъдат подробно секвенирани. До момента е открит само един случай на българин, заразен с индийския "Делта” вариант. Прогнозата на експертите е, че до две седмици ще е ясно, доколко тази мутация се е разпространила в страната.

Д-р Фаучи: Вариантът Делта на COVID-19 е най-голямата заплаха в САЩ

Над 2 хиляди души се тестват седмично в една от лабораториите се тестват за COVID-19. Всеки тест с отклонения в показателите се дава в Националния център по заразни и паразитни болести от началото на пандемията.

„Когато имаме съмнителни проби, се консултираме с тях. Изпращат се в хладилни чанти с определена температура”, обясни Маргарита Дайова пред Нова тв.

Лабораториите вече ще са задължени да дават не само съмнителните проби, но и 10 на сто от всички позитивни тестове, установени с PCR тест - по четири разписани критерия.

„Пациенти, които са ваксинирани, и след това е установено, че пак са позитивни. Пациенти с реинфекции на вируса. Пациенти, при които доста дълго е продължило самото боледуване, и пациенти, които са се върнали от чужбина”, поясни Дайова.

Всяка седмица проби в столицата ще идват от всички краища на България - или 122 лицензирани лаборатории.

„Това е много важно - да имаме извадка от различни области. Наистина ще даде една по-пълна картина на това какво имаме в страната, какви видове коронавирус”, поясни проф. Ива Христова.

За да успеят с по-големия обем работа, от Центъра по заразни болести са се сдобили с още един уред за целогеномно секвениране на вируси.

До сряда в Националната референтна лаборатория са имали възможността да секвенират само до 200 проби седмично, с новата апаратура обаче те вече ще станат 400 - или двойно повече. По-бързо, смятат експертите, ще разберем не само колко са заразените с индийския „Делта” вариант, но и дали у нас има вече случай на някой от другите известни щамове - нигерийски, бразилски и южноафрикански.

„Ние търсим всичко. Правим едно пълно разчитане на генома и гледаме към кой вариант той ще се съотнесе. Така че, който и да е от вариантите, ще бъде засечен. Ще отнеме около две седмици”, каза още проф. Христова.

Информацията ще се събира и в новата база данни на здравното министерство, която до месец трябва да покаже колко от българите са се срещали с вируса

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
17445 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2021.06.23 | 22:21

5
Тия пича въшка у вуна не могат да фанат, та вирус. Най-добре да арестуват щаба, че се изнасят тия боклуце.
Ужас

2021.06.23 | 22:14

4
Има нова мутация - Каца вирус! Спешно трябва да се утрепе!
Вашиту ими

2021.06.23 | 21:32

3
Щом трябва да го търсят под дърво и камък тоя новия щам значи си представете колко е смъртоносен. От сега съм се наакал аз и се завивам през уши с памперса на муцуната! ПОМОЩ!
Който

2021.06.23 | 21:00

2
Търси , намира
Който

2021.06.23 | 21:00

1
Търси , намира

Добави коментар

Водещи новини