Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19

  • 18 юни 2021 20:32

  • 1270
  • 4
Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19
© Pixabay

Американски биолози изследваха ефекта на различните видове храни върху хода на COVID-19 при сирийските хамстери и установиха, че менюто с високо съдържание на мазнини и захар значително увеличава вероятността от развитие на най-тежките форми на болестта, съобщи сайтът bioRxiv, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25120

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите. Сърдечносъдовите проблеми увеличават вероятността за смърт на пациентите с Ковид-19 повече от четири пъти, а затлъстяването и диабетът покачват риска от приемане в интензивно отделение с около 3-5 пъти.

Точните причини за това все още не са известни, но учените предполагат, че наднорменото тегло, проблеми с метаболизма на захарта и нарушения в работата на сърдечносъдовата система променят работата на имунната система. Затова организмът става по-склонен към развитието на възпаление и спонтанна поява на кръвни съсиреци в съдовете.

Екип от биолози, ръководен от Винсънт Мюнстер от Националния институт по алергия и инфекциозни болести в Бетесда, потърси причините за влошаването на пациенти с Ковид-19 със затлъстяване и диабет с експерименти на хамстери, хранени с висококалорична диета с високо съдържание на мазнини и захар.

Биолозите са проследили как промените в метаболизма и състава на кръвта, свързани с прехода към такава небалансирана диета, влияят на развитието на болестта.

При хамстерите на мазна и висококалорична храна възстановяването е продължило повече от три седмици, докато в контролната група то е било 14 дни.

Учените са отчели значително повече увреждания на белодробната тъкан, вътрешни кръвоизливи, микротромби и отоци в други телесни тъкани при хамстери на висококалорична храна.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1270 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар

2021.06.19 | 00:04

3
Мазната, сладката, солената, пикантната храна, както и плодовете и зеленчуците допринасят за тежка форма на Ковид 19. За това от утре са забранени. Няма да се храните за да се опазим всички от тази коварна болест. Това се прави в полза на обществото, който не спазва мерките ще бъде отстранен

2021.06.19 | 09:16

4
Такива олигофрени като твоя милост е хубаво да ги оте6ем по принцип.

2021.06.18 | 21:58

2
Толкова сте смешни та чак сте жалки !

2021.06.18 | 20:47

1
E6aл съм ви страхуването, вакцинирах се с всички ваксини.

Добави коментар

Водещи новини