Болни от COVID-19 в Оман развиват опасна инфекция

  • 15 юни 2021 21:30

  • 2611
  • 0
Болни от COVID-19 в Оман развиват опасна инфекция
© Pixabay

Животозастрашаваща гъбична инфекция развиват пациенти с COVID-19 в Оман, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. За първи път лекарите в страната са диагностицирали при болни от коронавирус и мукормикоза - инфекция, известна и като черни гъбички.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25467

Досега само Индия и Египет съобщаваха за случаи на мукормикоза при пациенти с COVID-19. Заразата, която често води до фатален изход, много бързо се разпространи в Индия по време на втората вълна от новия коронавирус там.

В Оман засега случаите на мукормикоза са изолирани, но здравните власти се опасяват, че увеличаването на броя на заразените с COVID-19 може да доведе и до ръст на страдащите от мукормикоза. Не се съобщава какво е състоянието на тримата пациенти, които са заразени с новия коронавирус и с мукормикоза.

Опасната гъбична инфекция е сравнително рядка. Тя е съществувала в Индия и преди разпространението на COVID-19. Мукормикозата се причинява от плесен, която се образува в почвата и в разлагащи се органични материали. Най-често атакува хора с отслабена имунна система, страдащи от диабет и такива, които приемат стероиди. 

Обикновената настинка може да предпазва от COVID-19

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2611 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини