Пандемията от COVID-19 затрудни ранната диагностика на рака на кожата според лекари

  • 13 май 2021 15:30

  • 420
  • 0
Пандемията от COVID-19 затрудни ранната диагностика на рака на кожата според лекари
© Pixabay

Пандемията от COVID-19 е затруднила ранната диагностика на рака на кожата. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество. Профилактичните прегледи за рак на кожата са намалели с 33 на сто през миналата година и в резултат на това около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани, допълниха от дружеството.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28901

Основните фактори, които според дерматолозите допринасят за повишен риск от развитие на рак на кожата, са използване на солариуми, често излагане на слънце, професии, свързани с работа на открито, фамилна обремененост за меланом и др.

Лекарите съветват да се избягва ненужното излагане на слънце, да се носят предпазни дрехи, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата е необходимо да се осигурят дрехи с вградена защита от слънце. Слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасянето им, а защитата продължава около два-три часа, напомниха дерматолозите.

Ето кои са основните симптоми при рак на яйчниците

При петна по кожата, които променят размера си, цвета и/или формата си, изглеждат различни в сравнение с останалите и са асиметрични или имат неравни граници трябва да се направи консултация и преглед със специалист. Лекар трябва да се посети и при петна по кожата, които сърбят или от тях тече кръв, изглеждат лъскави, приличат на незарастваща рана.

С безплатни прегледи в различни градове и тази година ще бъде осъществена кампанията "Евромеланома". Тази година инициативата е под наслов "Твоето минало ще определи бъдещето ти". Лекарите, които ще участват в кампанията, ще бъдат обявени на интернет страницата на кампанията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28901

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
420 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини