Новини от фронта на борбата с COVID-19

21 април 2021 08:38

Новини от фронта на борбата с COVID-19
© Pixabay
1722 1

Повечето жители на Русия имат доверие в руските ваксини срещу COVID-19, а всеки трети участник в допитвания из социалните мрежи вече се е ваксинирал. Постепенно наближава появата на общностен - популационен имунитет в страната, обобщава "Росийская газета" данни от анкети на онлайн изданието "Стопкоронавирус".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

От 34 до 39 на сто запитани потребители на Вайбър и Телеграм са заявили, че вече са получили ваксина, 28-29 на сто планират да си поставят, а 33-39 процента не желаят имунизация. От 56 до 89 процента имат доверие в руските препарати, а между 3 и 10 на сто разчитат единствено на вносни ваксини.

След коронавирусната пандемия в Русия дойде пандемия от недоверие към ваксините, заявява обаче пред "Комсомолская правда" Александър Плакида от Руската академия за народно стопанство. По данни от нейно проучване общо към 20 на сто от хората в Русия или горещо подкрепят ваксинацията, или са категорично против. Останалите 80 процента се колебаят, посочва експертът.

Градските власти на Москва и столичната търговска палата представиха програма за икономическо насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19, съобщава "Комерсант".

Ваксинираните московчани над 60-годишна възраст ще получават намаления в моловете и аптеките, също и целева подкрепа - различни електронни ваучери за покупка на стоки и услуги за бита.

Русия се обяви за равен достъп до Covid ваксините

Според цитиран от вестника експерт обаче възрастните хора може да не се справят с онлайн платформата на кметството, тъй като 90 на сто от тях все още използват телефони с клавиши.

Градската управа впрочем и преди успешно е коригирала с икономически средства поведението на възрастните столичани, напомня всекидневникът мерките й от миналата пролет. За спазване на самоизолацията тогава 1,9 милиона души над 65 г. бяха насърчени общо със 7,6 милиарда рубли, уточнява "Комерсант".

Дали гастарбайтерите ще предизвикат нова коронавирусна вълна в Русия, пита се агенция РОСБАЛТ, посочвайки, че от 1 април Москва възстанови въздушните връзки с Таджикистан и Узбекистан, а трафикът с други страни - традиционни източници на трудови мигранти, е подновен още по-рано.

Всички пристигащи в Русия със самолет са длъжни при качването си на борда да представят отрицателен тест за вируса, а щом стъпят на руска земя, да се тестват пак - "доста безопасен процес", коментира Василий Власов, професор по медицина. "Страхувам се само, че в Русия може да има проблеми с изпълнението на това хубаво правило", изтъква той.

Експертът припомня случай, в който Китай върнал в Русия цял самолет хора, всички с фалшифицирани тестове. Фалшификаторите бяха извършили тежко престъпление срещу общественото здраве, срещу тях трябваше да се образува криминално дело - но да сте чували нещо за това? - добавя риторично руският лекар.

Руски учени разработиха нов метод за разшифроване на коронавирусния геном, чрез който вече са определени 400 мутации на причинителя на COVID-19, цитира "Московский комсомолец"съобщение на президента на Руската академия на науките Александър Сергеев.

Данните за секвенираните 400 генома са внесени в руските, а част от тях и в международните научни бази, но това не е всичко. Наша задача е да установим колко са разпространени мутациите с повече шансове "да излъжат" човешкия имунитет, обяснява пред всекидневника Анна Сперанска от Централния научноизследователски институт по епидемиология в Москва, един от авторите на метода.

Лечението с антидепресанти на болнични пациенти с COVID-19 намалява риска да стигнат до командно дишане и смърт средно с 20 процента. Това установи колектив от испански и френски изследователи въз основа на данни от 39 болници, пише "Известия".

Препаратите срещу депресия намаляват съдържанието на медиатори на възпалението в кръвната плазма. Така предотвратяват прекомерно силната реакция на имунната система (т. нар. цитокинова буря), често предизвикваща усложнения.

Според експерти антидепресантите повишават и мотивацията на болните - хората по-активно участват в дейностите, необходими за тяхното оздравяване. Не бива обаче да се забравят страничните ефекти - лекарствата трябва да се изписват индивидуално според конкретния случай, предупреждават медиците, цитирани в "Известия".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1722 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Фончо 1

2021.04.21 | 10:01

1
ХАХАХАХАА Какъв фронт, бе ? ЛЕЛЕ БОЖКЕ.

Добави коментар

Водещи новини