Математик: Ситуацията не е под контрол, може да умрат няколко хиляди души

20 април 2021 20:49

Математик: Ситуацията не е под контрол, може да умрат няколко хиляди души
© bulphoto (архив)
8572 6

Епидемичната обстановка в страната се успокоява. Данните показват, че заболеваемостта бележи плавен спад. Рано е да говорим за край на епидемията, дори напротив - според анализатори, ако мерките останат такива, каквито са сега, след Великден ще усетим значителен ръст в броя на случаите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23532

Вече се забелязва нарастване в дела на заразените деца след отваряне на детските градини. Тепърва предстои да отворят и нощните заведения.

Днес регистрираме и рекорден брой смъртни случаи на дневна база за тази година - 217 души. Поне частично те се дължат и на закъсняло отчитане. Това обаче не отменя факта , че само за седем дни от COVID-19 са починали общо 793 души.

Доц. Ангел Кунчев с прогноза за развитието на пандемията и какво лято ни очаква

Малка глътка въздух за медиците в COVID сектора в Русе - въпреки че всички интензивни легла са заети, усещат лек спад на прииждащите към тях пациенти.

"Едва през последните три четири дни приемът на пациенти към отделението намаля, общият брой намаля, но постъпват в по-тежко състояние", каза  пред БНТ кардиологът д-р Михаела Недялкова, която е лекар в COVID отделение.

Твърде рано е да сме спокойни обаче, предупреждава математикът Лъчезар Томов. Оптимистичните тенденции в момента са вследствие на въведените мерки в края на март. Тепърва ще усетим ефекта от последвалото разхлабване.

"Можем да имаме още една вълна и още хиляди души, които да получат тежки увреждания или да починат", заяви математикът Лъчезар Томов.

Още другата седмица той очаква да започне покачване в броя на новите случаи.

"Очаквам следващата сряда да започне експоненциалният ръст, който в началото няма да се усеща много, тоест може би преди Великден няма да го усетим, ако имаме късмет след Великден ще се усети вече", каза математикът.

Анализите показват, че делът на заразените деца вече е скочил, заради отварянето на детските градини.

"Процентите скочиха от два почти до три и половина, четири процента, което винаги предшества следващ ръст при големите", каза Лъчезар Томов.

Според математика на щаба Николай Витанов репродуктивното число сега е малко над 0,8. Тоест 10 души заразяват 8. По данни на университета Джонс Хопкинс обаче заемаме незавидното 6-то място в света по смъртни случаи от COVID-19 на 100 000 души.

"Ситуацията не е под контрол, сега ръстът ще е по-бавен и ще има повече време да се вземат мерки преди да умрат няколко хиляди души излишно, предотвратимо, от които над четвърт са под 65 години", каза математикът Лъчезар Томов.

Сериозно изпитание при евентуална следваща вълна в близко бъдеще ще бъдат свободните места в болниците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23532

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
8572 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар

2021.04.21 | 07:48

6
Който ще мре,да мре и да се приключва всичко.
Гошо

2021.04.21 | 07:43

5
На "математика" да измрът цялото му семейство и всички н които държи дано!

2021.04.21 | 01:47

4
ще умрът и на майка ви п yткитa ще умрe
Той

2021.04.21 | 01:39

3
Поредния "математик" платен, за да създава паника, сеейки страх!

2021.04.20 | 22:29

2
майка ти и боклук
Ръб

2021.04.20 | 22:22

1
И вие сте бахти и тъпата медия.

Добави коментар

Водещи новини