Вирусолог обясни кога ще имаме колективен имунитет

20 април 2021 07:24

Вирусолог обясни кога ще имаме колективен имунитет
© Pixabay
2523 4

Кръвосъсирването след ваксината на "АстраЗенека" се регистрира основно при хората под 50 години. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. 

"Жените с повишен риск от тромботични образувания, да се свържат с лекаря си. Ако човек е минал успешно първата доза, то няма проблем да си бие и втора доза от "АстраЗенека". Но ако има притеснения, хората вече имат възможност за друг вид ваксина", каза вирусологът.

"Нека хората да взимат отговорно и информирано решение за имунизацията", апелира проф. Александрова. 

"Не е изключено в бъдеще всеки да се имунизира с различна от първоначално поставената им ваксина. Може би една такава комбинация между векторна ваксина с РНК ваксина може да доведе до по-добър клетъчен имунен отговор", съобщи вирусологът от БАН. 

Проф. Александрова: Комбинирането на ваксини не е нещо ново

"Появи се въпрос дали и при аденовирусната "Джонсън и Джонсън" (ваксината на Янсен) може да се причинява същото като "АстраЗенека". Текат сериозни проучвания", коментира проф. Радостина Александрова. 

Вирусологът обясни, че страните, които са по-напред с ваксинационния план ще постигнат колективен имунитет през третото тримесечие, докато останалите европейски страни през последното тримесечие на тази година. 

Радина Лазарова
2523 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.04.20 | 09:48

4
Ами скоро ще го постигнем,за какво ми е някакъв виден вирусолог който е правил изследвания точно колкото и аз да ми казва,срещнали са се с бацила над 50% значи много скоро.
caspar

2021.04.20 | 09:41

3
Тиквун каза че следващия месец сме преборили вируса и ще сме първата страна в света
ме-е-е-е

2021.04.20 | 08:10

2
Колективният интелект, ми казва, че това ще стане в колективното бъдеще.

2021.04.20 | 07:57

1
Има проблем с телефоните на ангелите в бяло и затова не могат да преглеждат. Ало ало какво ти има ало доближи си челото до слушалката да ти измеря температурата и пулса алоо

Добави коментар

Водещи новини