Очаква се повече яснота как да се ваксинира с АстраЗенека

13 април 2021 09:22

Очаква се повече яснота как да се ваксинира с АстраЗенека
© Getty Images, архив
580 2

Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря. Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти. Това коментира проф. д-р Милена Станева, ръководител на Клиниката по ангиология в болница „Токуда“. Пред бТВ тя коментира образуването на тромбози след ваксинация с препарата на АстраЗенека.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23344

По думите й е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект.

"За съжаление в момента сме в такава ситуация - за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на АстраЗенека не трябва да се прилага“, смята специалистът.

Според нея Европейската агенция по лекарствата трябва да излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина.

До момента в ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани.

Доц. Околийски проговори за ваксината на "АстраЗенека"

На въпрос безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно иРНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху това. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на АстраЗенека, да се слага втора доза от иРНК ваксината. В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23344

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
580 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Не е истина

2021.04.13 | 10:13

2
Продължат да се говорят титанични глупости
Пълна трсгедия

2021.04.13 | 10:11

1
Какво жени бе малоумна крави, за ВСИЧКИ ПОД 55 И МЪЖЕ И ЖЕНИ Е СПРЯНА.

Добави коментар

Водещи новини