Нови изследвания разкриват колко опасен е британският вариант на коронавируса

13 април 2021 06:16

Нови изследвания разкриват колко опасен е британският вариант на коронавируса
© Getty Images, архив
1966 0

Британският вариант на новия коронавирус изглежда не причинява толкова тежък ковид, каквито са опасенията. Това показват две нови изследвания, публикувани в специализирани издания от групата на британското медицинско списание "Лансет", предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23343

Вариантът, идентифициран първо във Великобритания в края на миналата година, е силно заразен. Смята се, че той е сред основните причини за новата епидемична вълна в редица страни през последните седмици. Има и опасения, че британският вариант, който вече е най-разпространеният в Съединените щати, води до по-тежко боледуване от КОВИД-19.

Първото изследване анализирало група от 496 пациенти, приети в британски болници през ноември и декември. Авторите не открили разлика при риска от тежко боледуване и смърт при онези, заразени с британския вариант на коронавируса, и останалите.

Проф. Илко Гетов: Ваксината на АстраЗенека не може да бъде изтеглена от България
Второто изследване установило, че ваксините срещу КОВИД-19 вероятно са ефективни и срещу британския вариант. То не отчело по-голям брой заразени с британския вариант след ваксиниране, отколкото с други разновидности на коронавируса.

Според британски учени този вариант е с между 40 и 70 процента по-заразен от доминиралите преди това разновидности. Двете изследвания потвърждават този извод. Според второто британският вариант е с 35 процента по-заразен, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23343

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1966 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини