Засяга ли нервната ни система COVID-19?

11 април 2021 17:50

Засяга ли нервната ни система COVID-19?
© Pixabay
2024 6

Белите дробове са основната мишена на коронавируса. Изминалата година показа обаче, че не само те попадат под прицела му.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23265

„Този вирус, прониквайки в мозъка, засяга предимно базисните ядра, които командват - това са центровете на дишането и на сърдечната дейност. Това е причината болни с тежка дихателна недостатъчност, но не толкова увреден бял дроб, да завършват фатално. Центровете на дишането не дават достатъчно импулси и нещата свършват. Вирусът въздейства на мозъка по доста нещадящ микромеханизъм, като уврежда невроните, микросъдовете,така че в крайна сметка се стига до тежки увреждания без да има големи хардуерни увреждания”, каза в „Неделята на NOVA" проф. Васил Каракостов, началник на Клиника по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски.

Д-р Пишмишева: Дълго и самотно заболяване е COVID-19

Пътищата, които водят вируса до мозъка, са няколко обяснява неврохирургът. „Доказано е, че мозъкът се инфектира директно чрез обонятелните нерви - през лигавицата на окото и на храносмилателната система. COVID-19 има директен път по хода на нервите, по хода на техните обвивки и стига до сърцевината на центровете в мозъка”, обясни д-р Каракостов.

Засега няма доказателства, че коронавирусът предизвиква туморни процеси или води до образуване на аневризми. „Ако имате тумор на мозъка коронавирусът няма да го активизира. COVID-19  сам по себе си не въздейства върху съществуващите заболявания, така че да ги възобнови или катализира. Той просто въздейства върху целия мозък и тъй като всичко в мозъка е като в един компютър - затворено в една кутия, няма възможност за реакция”, каза още специалистът.

Медиците от болница "Св. Иван Рилски" установяват поражения и върху периферната нервна система. Според проучване, публикувано в едно от най-авторитетните медицински издания - "Лансет", коронавирусът се оказва сериозна заплаха и за психичното здраве. „Около 40 % от заболелите имат проявление на занижено ниво на съзнание - тревожност, депресия”, обясни д-р Мария Дамянова, невропсихолог в УМБАЛ "Св. Иван Рилски.

Учени разкриха какви трайни последствия има COVID-19 за здравето на 1/3 от заболелите

Сред преболедувалите е и самата доц. Дамянова. Докато се бори с вируса тя внимателно проследява проявите му върху психиката й. „Моите наблюдения са, че голям кръг от психичните и когнитивните функции са нарушени - вербалната работна памет, епизоди на дезориентация, занижени нива на внимание, на концентрация”, поясни тя. Доц. Дамянова е категорична, че вирусът може да отключи много страхове. „Започваме да се питаме какво следва. Може да се появят панически атаки и да загубим контрол”, каза още специалистът.

Според друго проучване, отново публикувано в "Лансет", близо 34% от пациентите, преминали през COVID-19, имат някакви неврологични или психически увреждания. Те се проявяват в рамките на половин година от заразяването. Най-често се наблюдават страхови неврози и емоционални смущения. Социалната изолация може още повече да задълбочи проблемите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23265

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2024 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Юпитер

2021.04.11 | 22:10

6
От масирана медийна кампания се срина психичното здраве на нацията.Да, има вирус, той е \корона вирус, Не бива политиците да си врат носовете в медицината и да управлявят Здравни кризи! Не е лъжица за Вашата уста ,драги управляващи! Гледайте си Парламента, законите ,държавната работа и не не се месете там ,където нищо не разбирате! Затова и се оплетохте ,като патета в кълчища и народът не ви вярва, а и по-лошо....иронизира ви!

2021.04.11 | 21:17

4
Ами Бойко, Нинова и Слави го имат ковида.

2021.04.11 | 21:21

5
Рaдeв е бeз пcиxични пopажeния. Направо да сфopмиpа cлужeбeн кaбинeт.
Бай Данчо

2021.04.11 | 20:18

3
Нервна психичма, абе мамицата ви, та вие не спряхте да плашите хората, каквото и да пуснеш все е к19. Дано някой ден ви се потърси сметка, и важно съдебна отговрност за хилядите убите и 100 пъти повече разболяли от нерви и психични ткива.

2021.04.11 | 18:30

2
Засяга и пишурката
Майтапчи Йово

2021.04.11 | 18:12

1
Засяга и... отделителната, което води до усещане за тежест откъм задния двор особено, ако индивидът не носи памперс:)))!

Добави коментар

Водещи новини