Д-р Севдалин Куцаров: Ваксинационният план беше странен и не беше спазен

  • 18 март 2021 20:51

  • 820
  • 5
Д-р Севдалин Куцаров: Ваксинационният план беше странен и не беше спазен
© ПП Републиканци за България

Интервю на д-р Севдалин Куцаров за www.actualno.com

Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, водач в листата на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. в Добрич. Завършил е медицина в МУ-София. След това придобива специалност "Хирургия" и“Кардиохирургия". Преминал е специализация в Япония и Германия. Специализира в Националния сърдечно-съдов център NCVC в Осака, Япония. Има 15-годишен опит в Клиниката по "Кардиохирургия" на Националната кардиологична болница. В МБАЛ "Токуда Болница София" е от средата на 2007 г. Професионалният му интерес е в областта на клапната хирургия и в тази сфера и редица преминати курсове в Барселона, Милано, Бад Оуенхаузен, Прага и др. През 2013 година придобива магистърска степен по "Здравен мениджмънт".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31701

Включването ми в политиката стана инцидентно. Беше плод на личен разговор. Да се присъединя към проекта Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. ме провокира личният не само професионалният ми опит и самочувствието ми на експерт в това, което работя, а и житейският ми опит. За това, че е необходимо експертите да формулират и да дадат ясна визия за това какво трябва да се случва в областта на здравеопазването, заяви д-р Куцаров.

В началото функцията му била на експерт, отговарящ за здравеопазването в този политически проект. От друга страна стояла гаранцията, че в него ще се включат хора с опит и с имената си. „При добра организация една дясна партия трябва да бъде масова, не само сектантски говореща, изолирана, на език, недостъпен за хората“, допълва той. По думите на д-р Куцаров създаденият от управляващите ваксинационен план е бил странен по отношение на рисковите групи.

„Приоритетно, освен хората на първа линия, задължително трябваше да бъдат ваксинирани хората, които са в най-рисковата група, която може да натовари най-много системата. Именно, хората над 65-годишна възраст, които са близо милион и половина, хората с хронични заболявания, които са около 300 000. Но те бяха изместени в четвърта фаза. По-късно видяхме, че дори и този план не беше спазен, както беше написан. Започна се едно редене по опашки. След това минахме през записвания при личните лекари, през сайт, след което и този сайт блокира. След това се спря и тази част. Мисля, че с едно изказване и едни непремерени думи се направи много в обратна посока, вместо да бъдат убеждавани хората. Те можеха да бъдат убедени само на базата на подаване на коректна информация и взимането на информирано решение за това да бъде ваксиниран. От самото начало се прокламира, че ваксинирането е доброволно. За да бъде доброволно, трябваше да има и много информация представена от авторитети“, категоричен е д-р Куцаров.

Според него обаче информацията идва от много противоречиви посоки, а от централната власт не се прави нищо. „След което бяхме свидетели, че министър-председателят спря тази масова ваксинация. Мисля, че това не е негова работа, по-скоро ангажимент на Изпълнителната агенция по лекарствата, която е в правото си на база обработка на данни и проверка, да решава тези неща“, посочи медикът. Според него не са ефективни въведените мерки срещу пандемията от коронавирус. А най-голямата грешка е спирането на плановите операции и плановият прием.

„Още октомври месец излязохме със стъпки, в които трябва да бъде управлявана една криза. Последното, което си мисля, е, че трябва да се спират плановите операции. От една страна това ограничава хората. Има вече излезли статистики за около 50% от хората с остър коронарен синдром, които не достигнаха в рамките на първите часове, които са изключително важни, до адекватно лечение. Едното е пренасочването на ресурс, другото е страхът, който има у хората. Но това има много последствия. Един млад човек, оставен да преживее инфаркт, го инвалидизира за цял живот. За мен това беше изключителна грешка. Продължавам да твърдя, че това не е редно. Не може да затвориш болниците за планов прием и планови операции за такъв голям период от време. Това обикновено е правено в рамките на седмица по време на грипни ваканции. Ние обаче сме в тази ситуация от година - отваряме, затваряме. Спираме планов прием и операции за много дълги периоди“, допълва лекарят.

Според него вече берем „плодовете“ от тези спирания за дълго време. „В моята специалност след първото затваряне се възстановихме с нормална работа в края на септември, октомври. След това отново ни затвориха. Строго емпирично, като видя пациентите, които постъпват за операция, са много „запуснати“ точно за това, че не е потърсена лекарска помощ. Не само в моята специалност е така, а при всички колеги, с които говоря. Още повече едно такова заболяване има отражение не само върху белия дроб на пациента, за което говорят всички . На второ място по засягане е сърцето. Не при всички, но при много от тях има последствия, които са сериозни“, е категоричен д-р Куцаров. Един от приоритетите на

Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ в сферата на здравеопазването е повече средства за промоция на здравето и профилактика на болестите. „Но не само инвестиции. Профилактиката би освободила огромен ресурс от здравната система, защото едно заболяване, ако не бъде профилактирано, достига необходимостта от болнично лечение, което е изключително скъпо и натоварващо системата. В Европа в последните десетина години за нея се отделят много пари. Също така е необходим ангажимент и на самия пациент, на самите осигурени лица към здравето им. Опитаха се да вменят тази отговорност изцяло на джипитата, но това е ангажимент на всеки осигурен, на всеки гражданин към собственото му здраве“, смята кардиохирургът.

Според него не се изключва въвеждане за неизпълнение. „В противен случай инвестицията отива както досега - два пъти повече хоспитализации от всички останали в Европа. Много от заболяванията могат да бъдат профилактирани и лекувани на ниво джипи и Доболнична помощ, там да бъде свършена много работа. Те обаче се натовариха с много излишни функции, с много бюрокрация. Освен това те са два пъти по-малко от средното за Европа. Така, че и тяхната работа не е лека. Но там трябва да бъде насочен ангажиментът за голяма част от лечението на хората - през общопрактикуващите лекари, през доболничната помощ. Затова е необходимо от болниците да бъде изведено голяма част от лечението“, каза още д-р Куцаров.

По думите му много от хоспитализациите могат да бъдат съкратени точно през специализираната доболнична помощ. „Медицинските центрове не са малко като брой. Задължително в тази посока трябва да се движи здравеопазването. Да, ние имаме най-големия брой - 341 болници според НСИ през 2019 г. На тази територия, на това население това е огромен брой. Съществуват и големи регионални диспропорции в разпределението им посочи водачът в листата на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. в Добрич", каза още кандидатът за народен представител.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
820 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Беж да се ваксинираш

2021.03.19 | 06:38

5
На теб директно две дози ще ти ударим , като втората ще е в г@зо!
ХХХ

2021.03.18 | 22:44

4
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ
Крис

2021.03.18 | 22:40

3
Как са ши събрали такива гадни муцуни около Цецко.Много сте гнусни!!!
ДА СПРЕМ ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ И РЕКЕТА НА ГЕРБ

2021.03.18 | 21:39

2
АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ ЕВРОПА КАКВАТО Е НАПРАВИХА ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ГЕРБ И СДС И ДПС И БСП ГЛАСУВАТЕ СЪС № 17 НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕКА ЧЛЕНЪТ НА БКП Б.БОРИСОВ ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ

2021.03.18 | 21:04

1
Да те е б а в ушите бе чук ! Чий ще го дръвчиш при Цвъки арартамента! Да те е б а в смотания доктор ! Нямаш ли друга работа та ще ходиш с тези боклуци ! Срам !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини