Проф. Александрова: COVID-19 крие много неизвестни

  • 10 март 2021 07:14

  • 1800
  • 3
Проф. Александрова: COVID-19 крие много неизвестни
© getty images

Може да сме се уморили от мерките, но вирусът не е. Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надпреварваме с вируса. Това заяви в ефира на БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Първо, това, че все още нямаме колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора и това е в цял свят. Новите варианти, които се разпространяват доста по-успешно. И може би това, че някои от нас вече са се поуморили от мерките и т.н., но не бива да забравяме, че вирусът не се е уморил и да продължаваме да ги спазваме много стриктно", категорична беше тя.

"Мутацията е всяка една промяна в генетичната информация на вируса, оттук нататък тя се предава в следващите поколения и така възниква една линия вируси, образно казано, която съдържа тази мутация, но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво, а всеки вариант притежава една съвкупност от мутации", допълни вирусологът.

"Британският вариант съдържа 17 такива. За някои от тях знаем с какво му помага. Тази, която ни е известна му помага по-бързо да се разпространява и по-лесно да се прикрепят към рецепторите на клетката. До момента няма потвърдена информация за по-тежка клинична картина и фатален изход", обясни тя.

Проф. Александрова разкри може ли да има български вариант на COVID-19

По думите ѝ от 6 до 9 месеца ще е актуализация на ваксините, това не означава, че хората трябва да отлагат имунизацията.

"Да не забравяме, че това е вирус, криещ много неизвестни. Пример за това е Бразилия.

След като имаше множество случаи на болни и се считаше, че има изграден колективен имунитет, ги заля нова вълна и започна едно реинфектиране. Така се разбра за бразилския вариант на вируса", категорична бе проф. Александрова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Erina21

2021.04.10 | 03:56

3
­­В­и­­ж­­т­­е­­­ ­м­­­о­я­­т­­­а­­ ­т­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­у­­т­к­­­а­ ­-­­­ ­­­W­W­­W­­.­B­­G­­1­7­­­.­­C­­­L­­­U­B­­­
WY

2021.03.10 | 10:51

2
А ваксините какво крият МА ?

2021.03.10 | 09:49

1
Обаче вече е известно и сигурно че с парцали,затваряне и криене не го спирате,не-знаете нищо ама вече и ваксина сте направили,от недотестваните ваксета резултата ще е ясен след 2-3 години а може и по рано ако вземат да умират ваксинирани пенсионери.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини