Шансът за зараза с COVID-19 в супермаркета е 2 пъти по-висок от този в театъра

05 март 2021 14:57

Шансът за зараза с COVID-19 в супермаркета е 2 пъти по-висок от този в театъра
© gettyimages
5010 1

Вероятността човек да се зарази с COVID-19 е двойно по-голяма в супермаркета, отколкото в театрална зала, където се спазва социална дистанция, хората носят маски и са заети 30 на сто от местата, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22531

Това установиха специалисти от Берлинския технически университет за разпространението на коронавируса в различни помещения.

Учен от БАН: Наливаме масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки

Към местата с висок риск от заразяване те посочват средните училища, при условие че учениците там не носят маски, в класните стаи присъстват всички ученици, помещенията се проветряват редовно и се спазват хигиенни правила. Рискът от зараза е изчислен на базата на репродуктивно число R - ако заразен човек се намира в помещение и може да зарази максимум един човек, тогава R е равен на единица.

Ако вероятността от заразяване е малка, репродуктивното число е под единица. Условията, където R е над единица, се определят като благоприятни за разпространение на вируса. Към тях спадат ресторанти, фитнес-клубове, басейни, училища и офиси, в които работят по няколко души, независимо от факта дали тези помещения са запълнени наполовина или по-малко, дали посетителите носят маски или не.

В изследването не са отчитани мутациите на новия коронавирус, за които се предполага, че се разпространяват много по-лесно от класическия му вариант.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22531

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5010 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Трифонов

2021.03.05 | 19:32

30559
Що за заглавие на статията?! Според автора/ авторите "шанс" ли е, или "опасност" да се разболееш? Мислех,че поне тук пишат грамотно!

Добави коментар

Водещи новини