Алерголог: Психическата нагласа при ваксините играе голяма роля

27 февруари 2021 08:43

© getty images
1131 2

За предпочитане е да имунизираме една голяма част от населението, защото ваксините нямат за цел да защитят само един човек, а да имат ефект на популационно ниво. Тоест цялото население да бъде имунизирано и извадено от този порочен кръг, обяви алергологът проф. д-р Тодор Попов в ефира на Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22577

„Всяка една от ваксините възпроизвежда това, което вирусът би трябвало да произведе. В повечето случаи се касае за възпаление, което се опитваме да държим максимално ниско, за да не се получат странични прояви. Имам пациенти, които се оплакват от някои реакции, но те не са животозастрашаващи. Психическата нагласа играе голяма роля в случая. Идеята, че ще има нежелана реакция, определено води до предубеждение и очакване, че ще се случи нещо”, заяви той.

Проф. Кантарджиев: Важна е първата доза от ваксината

За него е логично след втората ваксинация да има по-изразен ефект от имунизацията. Тогава организмът започва да се съпротивлява на антигените и съответно възпалението е по-изразено. Проф. Попов смята, че при имунизацията срещу коронавирус няма нищо по-различно от другите ваксинации. Тези реакции са предвидени от експертите.

Относно мръсния въздух, алергологът обясни, че повишението на фините прахови частици води до раздразнение не само на белите дробове, но и на други органи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22577

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1131 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Angela19

2021.04.10 | 03:57

92329
­­­В­­и­­­ж­­­т­е­ ­­м­­о­­я­­т­а­ ­­т­и­й­­­н­­ ­­­п­у­т­­к­­а­­­ ­-­­­ ­W­­­W­­W­­­.­­­B­­­G­1­­­7­­­.­­C­­­L­­U­­B­
ANTIFA

2021.02.27 | 13:04

24022
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини