Проф. Кожухарова с коментар за ваксинирането и отварянето на заведенията у нас

  • 25 февруари 2021 08:08

  • 3748
  • 2
© Кадър - Нова телевизия

"АстраЗенека" не са си преценили производствения капацитет. Доволна съм, че си промениха решението и не се пази втора доза на хората. Въпросът с датата за втората доза е един административен въпрос. "АстраЗенека" казва, че 10 седмици е минималният срок за поставянето на втората доза. Ако мине срокът обаче - нищо не става. Обикновено втората доза увеличава имунитета с до 10%. Слаганите интервали между първа и втора доза са административни, но има минимален шанс човек да се зарази, което би компрометирало ваксината. Първата доза на ваксината е нещо, което е за цял живот. Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32166

"Всеки има право да се ваксинира. Рисковите групи трябва да са с приоритет от гледна точка на здравето и на усилване на натиска върху здравната система", коментира тя.

Проф. Андрей Чорбанов: Зелените коридори са другото име на хаоса

По думите ѝ във всички случаи ще има ваксини.

И трите ваксини, които са налични от нас имат срок, които започва от май 2021 до декември 2022 година,  да публикуват данните си от своите проучвания, обясни още тя.  Проф. Кожухарова заяви, че вече има данни, че преболедувалите имат имунитет 1 година, също така не могат да пренасят вируса. "Не е изключено да се наложи да се ваксинираме всяка година. Не става въпрос за особено опасен вирус, то не е стабилен. Възможно е всяка година да се ъпдейтват ваксините", добави епидемиологът.

Що се отнася до отварянето на ресторантите, то те учестяват контактите между хората. Може рисковите групи да се въздържат да ги посещават, но това не важи за младите и здрави хора, категорична е проф. Кожухарова.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3748 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michellea23

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­­и­­­ж­­­т­­е­­ ­­м­­о­я­т­а­­­ ­­т­­и­й­н­ ­­­п­­­у­­­т­к­­­а­­ ­-­­­ ­­W­W­W­­.­­B­G­1­7­­.­­­C­L­­U­­B­
аре,

2021.02.25 | 09:30

1
узбекистанската мутра алибегалев почна да си пазарува и "професори".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини