Тежката форма на COVID-19 предизвиква исхемия при 25% от случаите

19 февруари 2021 06:43

Тежката форма на COVID-19 предизвиква исхемия при 25% от случаите
© Pixabay
1881 2

Британските медици са изучили състоянието на сърцето и на съдовете на около 1500 жители на Лондон, прекарали в най-тежка форма Ковид-19, и установили увреждания на сърцето при половината от тях и исхемия при 25 процента, пише сп. "Юръпиън харт джърнъл".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22798

"Нашите наблюдения установиха, че много често сърдечният мускул на тези пациенти е бил увреден. Снимките показаха, че това е факт, дори 1-2 месеца след оздравяването им. Най-тежките нарушения от този вид могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност", заяви една от авторките на проучването Мариана Фонтана от лондонския "Юнивърсити колидж".

Проф. Фонтана и нейните колеги получили първите сведения за това колко често възникват различните форми на увреждания на тъканта на сърцето при най-тежко болните от COVID-19. Те били попаднали в реанимации в лондонски клиники в първата половина на миналата година. Пациентите се нуждаели не само от механична вентилация на белите дробове, но техните организми изработвали големи количества тропонин. Това е белтък, чиито натрупани молекули в кръвта говорят за появата на сериозни проблеми в кръвоносните съдове и сърцето.

Тропонинът при коронавирусните болни се считаше като проява на пробив в имунитета и с развитието на възпаления.

Британските медици проверили дали е така, като направили поредица от снимки от скенери на сърцето на пациентите веднага след оздравяването им. После още на два пъти - един и два месеца след изписването им от болница. Анализът от фотографиите доказал, че при повече от половината от случаите, изработването на тропонин било свързани с преки и много сериозни увреждания на миокарда. А при 25 процента от болните били наблюдавани признаци на исхемия на сърдечния мускул.

COVID-19 взе 42 жертви за последните 24 часа у нас

Британското изследване установи, че коронавирусът може да предизвика хронични проблеми в работата на сърцето, включително и сърдечна недостатъчност , ако подобни следи от инфекцията не изчезнат след неколкомесечна рехабилитация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22798

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1881 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Staceya19

2021.04.10 | 03:58

93602
­­В­­­и­­­ж­т­­­е­ ­м­­о­я­­­т­а­ ­т­­­и­й­н­­ ­­п­­у­­т­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­­W­­W­­­.­B­­­G­­1­­7­­­.­­­C­­­L­U­­­B­
Народа

2021.02.19 | 07:04

15526
Ама нали според някои "хора" нямало Ковид! Мaмичкaтa ви мръсна, ще гниете в АДА!

Добави коментар

Водещи новини