Вирусолог: Отварянето на заведенията ще доведе до проблеми

  • 15 февруари 2021 20:08

  • 35249
  • 6
Вирусолог: Отварянето на заведенията ще доведе до проблеми
© gettyimages

Ресторантите са готови са работа от 1 март. Намерението на ресторантьорите, обаче може да доведе до проблеми.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25112

Премиерът Борисов обяви, че заведенията задължително ще отворят врати от началото на следващия месец. От бранша са категорични, че няма да понесат още едно затваряне. Повечето заведения в старата столица ще започнат работа, с известни затруднения.

Доц. Кунчев с коментар за ваксините и за отварянето на заведенията от 1 март

"Трудностите ще бъдат в това каква част от персонала ще се върнат на работа. Смятам, че е даже малко късно, но влизаме в положението на управляващите, които се грижат за здравната система", каза за "България Он Еър" председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

От бранша заявяват, че са взели всички необходими противоепидемични мерки, но се надяват социалните мерки да продължат и след отварянето на заведенията, тъй като ще работят с намалено работно време и при намален капацитет.

"Мисля, че на 1 март, ако отворим, повече не бива да бъдем затваряни, защото наистина ще е край за много от колегите. Персоналът ще се насочи към други сектори, защото той вече не издържа", допълни той.

В същото време вирусологът проф. Радка Аргирова смята, че отварянето на заведенията може да се окаже нож с две остриета. "Това е най-важното в нашия живот - баровете да са отворени и ресторантите да са отворени. Според мен е риск, затова до колко е риск мога да кажа, когато наближи тази дата. Ако се задържи тази тенденция, която е в момента и имаме известно леко намаляване, тогава това може да стане, само че в условия на намаляване и абсолютно спазване на разстоянията", обясни тя.

Ако обаче съществуващата в момента тенденция се запази – отварянето на заведенията ще доведе до повече проблеми, смята проф. Аргирова.

В същото време изчисленията на математиците сочат, че към момента има бавен, но постоянен ръст на новозаразените. Според Лъчезар Томов. ако спазваме този алгоритъм до началото на март ще имаме над 1000 заразени на ден в най-добрия случай.

"Ако не се случи някакво чудо, което е с много малка вероятност, очакваме 1500 до 2500 случая – това е минималната прогноза, направена въз основа на текущата тенденция. Отварянето на ресторантите може отново може само да повиши, но може да повиши и много малко, зависи колко хора ходят на ресторант", смята математикът Лъчезар Томов.

А настроенията сред хората са противоречиви. Според експертите единствено и само ваксинацията може да доведе до изход от пандемията.

Според проф. Аргирова имунизацията ще успее да изведе светът от кризата в близките 6 месеца. За страната ни обаче прогнозата ѝ е песимистична. За нея у нас няма ясна отчетност за контрола над пандемията.

"Какво е извършил щабът освен да съобщава данни и цифри. Защо и каква е целта на всички затваряния и отваряния? Какво следва от тук нататък?", посочи още проф. Аргирова.

Проблем пред обществото могат да се окажат и новите мутации на COVID-19. Британският вирус вече е факт и у нас, а според експертите той е в пъти по-заразен от познатите до момента.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
35249 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Ambera21

2021.04.10 | 03:59

6
­­­В­­­и­­­ж­­т­е­­ ­­­м­­о­­­я­­т­­­а­­­ ­т­­­и­й­­н­­­ ­п­­­у­­т­к­­­а­ ­­-­ ­W­­W­W­­.­­­B­­G­­­1­­7­­.­C­­L­U­­­B­­­
Мутрата ще отвори задължително,

2021.02.16 | 06:11

5
защото Чекмеджето взе да хваща паужини, а и ще е много хубаво точно на изборите да има "нов пик", че да може да има КПП-та, проверки и други схеми за отказване на хората от гласуване. А това, че "от бранша заявяват, че са взели всички необходими противоепидемични мерки" знаем колко струва - гледахме "мерките" цяло лято. Иди отизъм, заради едно Чекмедже и неколко мутри по света ще държат цялата държава в карантина дълго след като другаде са го изкарали, са се ваксинирали и са го забравили. Апропо, ваксинациите минаха ли 80,000? Щот в Румъния и в Гърция вече минаха 1 милион, а за Сърбия да не говорим.
Много важно

2021.02.16 | 04:17

4
Мъртви и преяли. Перфектната смърт. Отваряйте ресторантите! Не се издържа!
Lissa

2021.02.16 | 00:31

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
Трезвен

2021.02.15 | 23:33

2
Трябва едно здраво клане на тези , изтребване до крак , и заразените ще изчезнат изведнъж
Трезвен

2021.02.15 | 22:57

1
Трябва едно здраво клане на тези , изтребване до крак , и заразените ще изчезнат изведнъж

Добави коментар

Водещи новини