Д-р Симидчиев: Изглежда, че започва нов пик на пандемията

12 февруари 2021 06:47

Д-р Симидчиев: Изглежда, че започва нов пик на пандемията
© Pixabay
1358 5

Изглежда, че започва нов пик на пандемията. Това заяви пулмологът д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната в "Денят ON AIR" по Bulgaria on air.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24418

"Имаме нови варианти на вируса, които започват да работят срещу относително неподготвен имунен отговор, но извън това поведението на хората е това, което позволява на вируса да се разпространява", коментира той.

По думите му ако спазваме мерките, пандемията не може да се разрази до такава степен.

1070 са новите случаи на коронавирус у нас

"Трябва да направим всичко възможно, за да намалим скоростта на разпространение на пандемичния процес. Това включва 2 неща - мерки и ваксинация", категоричен бе пулмологът.

Той посочи Израел като пример и доказателство, че спазването на мерки и ваксинирането довеждат до резултати и пандемичният процес стихва.

"Понеже биваме обливани ежедневно с огромни количества информация, голяма част от която е разнопосочна, хората са повече объркани. Недоверието в институциите и в авторитетите води до това, че когато те са на една позиция, хората почват да слушат всичко останало и в резултат на това сме много разделени", посочи д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение и относно ваксината на AstraZeneca и това трябва ли тя да бъде прилагана на хора над 65 г.

"Факт е, че ваксината има малко по-ниска имуногенност. Факт е, че платформата като такава, е удачна, защото позволява по-достъпно и по-бързо да се направи ваксината и да се съхранява при условия, които позволяват нейното поставяне от общопрактикуващи лекари. Това не са малки предимства, независимо че има по-малка ефикасност", изтъкна пулмологът.

По думите му хората, които се ваксинират, изграждат антитела, които може да не са достатъчни да предотвратят заболяване, но в повечето случаи предпазват от тежко заболяване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24418

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1358 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Liza16

2021.04.10 | 03:59

5
­В­­и­ж­­т­­е­­ ­­м­­о­­я­т­­­а­ ­­т­и­­­й­­н­­­ ­­­п­у­т­­­к­а­­­ ­­­-­ ­W­­W­­W­.­B­­­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­­U­B­
КовидманЯк

2021.02.12 | 07:41

4
Продажен помияр и лъжец!

2021.02.12 | 07:22

3
Хем знаят хем не взимат никакви мерки не са ли малоумници?

2021.02.12 | 07:22

2
Какъвто и пик да има, нямате правна възможност да налагате измислените мерки. Това е правен нонсенс. Ще бъдете разследвани и осъдени за дейноста си. Здравето е личен, а не глобален проблем и не се ръководи от щаб.
я па го тоа

2021.02.12 | 07:10

1
абе, НОЩницо, нали вие "посъветвахте" да "отворим поетапно", че сме се били "справяли"... Ко стана, май същото като август и септември. Я отворете и кръчмите и да ви питам какво ще стане. Апропо, как върви "ваксинацията", калинко, настигаме ли Сърбия с най-отровната ваксина от Амфетка-Зейнала?

Добави коментар

Водещи новини