Лъчезар Томов: Вирусът не може да сключи примирие, може да предизвикаме трета вълна

04 февруари 2021 12:30

Лъчезар Томов: Вирусът не може да сключи примирие, може да предизвикаме трета вълна
© Булфото, архив
996 1

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. По думите му в момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23557

"Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи". изтъкна математикът.

И настоя, ча не бива да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече.

Проф. Ангелов: Българите да запазят разум и спокойствие!

"Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки", убеден е Лъчезар Томов.

Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.

"Школите за танци и фитнесите също са места, където би могло да има клъстери, каза още Томов и предупреди, че посетителите на фитнес залите като рискови като поведение.

Относно поведението на вируса математикът определи COVID-19 като машина.

"Вирусът не може да сключи примирие. Имате само две устойчиви състояния – ендемичен вирус: постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години", изтъкна още Лъчезар Томов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23557

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
996 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
така де

2021.02.04 | 23:40

1
с по 4 ваксини в година които не са изпитани като на 2 та година индивида използван за бяла мишка сдаде багажга и с агресивно прилагане на контрол

Добави коментар

Водещи новини