В САЩ почти няма данни учениците да допринасят за разпространението на COVID-19

27 януари 2021 14:03

В САЩ почти няма данни учениците да допринасят за разпространението на COVID-19
© Getty Images/Guliver
319 0

Проучвания в САЩ и по света са открили малко доказателства, че заразата с COVID-19 се разпространява в училищата и това насърчава възстановяването на нормални учебни занимания в училище, съобщи Ройтерс, като цитира изследване на учени от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20513

Рискът от зараза с коронавирус в училище разпали разгорещени дебати дали да се разреши обучението в училище или да се продължи онлайн обучението в много страни, включително в САЩ.

Макар да има някои доказателства за предаването на заразата в училище, "преобладаващите доказателства от есенния училищен срок са обнадеждаващи", казват учените в статия, публикувана от списанието на Американската медицинска асоциация.

Вижте как Джо Байдън планира да пребори пандемията!

"При възстановяването на присъственото обучение в някои части на САЩ, както и в страни по света, бе съобщено за свързани с училищата случаи на COVID-10, но има малко доказателства, че училищата допринасят значително за увеличаване на разпространението на заразата в обществото", казват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Авторите на статията цитират резултати от проучване в училища в щата Уисконсин, където учениците масово спазват изискването на носят защитни маски. Разпространението на COVID-19 в 17 училища в щата е с 37 на сто по-слабо в сравнение с общото разпространение, като няма регистрирано заразяване в училище сред учителите и персонала.

"Въз основа на тези резултати, с подходящи предпазни мерки като спазване на дистанция и носене на маски, изглежда малко вероятно училищния персонал да се зарази с COVID-19 в класните стаи", каза в отговор на въпрос Ейми Фок, съавтор на статията.

Авторите на статията отбелязват, че затварянето на училищата може да повлияе на академичния напредък, психичното здраве и на достъпа до основни услуги. Според тях мерките като носене на маски, социална дистанция и проветряване на помещенията са ключови, за да се избегне зараза, допълва БТА.

Началните улилища в Ню Йорк започват присъствени занятия от днес

В проучването в Уисконсин едва седем от общо 191 случая на заболяване сред 5530 ученици и учители в периода 31 август-29 ноември 2020 г. се свързват със заразяване в училище, ако всички те са при ученици, изтъкват учените.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20513

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
319 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар