Няколко трика за по-бързо възстановяване на вкуса и обонянието след COVID-19

  • 25 януари 2021 11:59

  • 1385
  • 0
Няколко трика за по-бързо възстановяване на вкуса и обонянието след COVID-19
© Pixabay

След боледуване от Covid-19 много хора губят вкуса и обонянието си. Причините за този феномен все още не са напълно установени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Съществува предположение, че в това състояние съставът на слюнката се променя, така че ароматизиращите вещества се разграждат много по-бързо и нямат време да достигнат вкусовите рецептори.

Симптоми, лечение, медикаменти: Какво научихме за COVID-19?

Според друга теория самите рецептори са повредени, което обяснява загубата не само на вкуса, но и на обонянието, казва неврологът и неврофизиолог Александър Будик в интервю за "Спутник".

Обикновено тези, които се заразяват с коронавирус, спират да възприемат миризми и вкусове в самото начало на заболяването, но след няколко седмици всичко се нормализира. Случаите, когато дори след излекуване от вируса хората страдат от тези нарушения в продължение на месеци, също са доста чести.

Всеки 4-ти с COVID-19, загубил обоняние, не го възстановява и след 2 месеца

За да си възвърне обонянието и вкуса, Будик съветва да се правят няколко елементарни упражнения. Всеки ден, по няколко пъти трябва да се възприемат различни силни миризми в продължение на 20 секунди. Такива са ароматът на карамфил, чесън, кардамон, канела или кимион, които ще накарат необходимите рецептори да работят активно, допълва БНР.

"Организмът започва да обръща по-голямо внимание на органа, който участва активно в това, и всички ресурси се концентрират на това място, за да се възстанови бързо функционирането на този орган. Като допълнителна терапия можете да капвате разтвор на витамин А в носа и да приемате веднъж дневно омега-3 в продължение на седмица", съветва Будик.

Успоредно с това вкусът ще бъде възстановен. Нарушенията във вкуса и миризмата са силно свързани, така че възстановяването на единия компонент на възприятието ще подобри другия, отбеляза Будик.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини