Вирусолог: Британският вариант е по-заразен, но не е по-смъртоносен

24 януари 2021 10:11

© Pixabay
4 1

Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност, практически неговите свойства не са променени. Ако предишният вариант заразява 100 човека, например, то британският заразява засега 170. Това каза доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20542

Пред БНТ тя подчерта, че не при този нов вариант не се е променила нито тежестта на заболяването, нито начинът на прекарване на болестта. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR тестове за наличието на британския вариант.

"Вирусите по принцип мутират, за щастие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все пак мутира с една скорост от две нуклеотидни замени в месец. Някои от нуклеотидните замени протичат незабелязано, няма промяна в белтъците, които изграждат вирусите, обаче при някои има. И при този английски вариант де факто се е променила една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с много по-голям афинитет и затова се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на човека", обясни доц. Гломб.

"Този вирус не е по-смъртоносен, нито един вирусолог във Великобритания не е казал, че този вариант е по-смъртоносен, но той напряга здравната система, защото е по-заразен", подчерта тя.

Д-р Брънзалов за COVID-19: Все още съществуват рискове

Относно ваксините мнението на Гломб е, че и двете ваксини, които в момента са разрешени в България за употреба, неутрализират успешно новия вариант за COVID-19.

Tq призова хората да бъдат отговорни към живота си, както и към живота на другите, като се ваксинират. Бързото ваксиниране на големи части от населението би ограничило разпространението на вируса и неговите непрекъснати мутации.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20542

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.01.24 | 12:57

135748
Хахахаха, как ще ви подкараме със сопи , вили, ножове и кой каквото има ,та тогава ще видите кой вирус е по заразен и кой по смъртоносен ! Мамицата ви недоправена

Добави коментар