Ваксина при рак и автоимунни заболявания - какви са препоръките?

  • 23 януари 2021 08:33

  • 7210
  • 4
Ваксина при рак и автоимунни заболявания - какви са препоръките?
© Булфото, архив

Онкологът д-р Желязко Арабаджиев заяви, че слагането на ваксина на пациенти с онкологични заболявания е горещ въпрос. Препоръките са, че те трябва да се ваксинират.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

"Много е трудно да се каже с коя ваксина точно", коментира той. И обърна внимание, че може би по-подходящата е РНК ваксината. Д-р Желязко също вече е ваксиниран с първата доза, като няма никакви оплаквания.

"Данните за COVID-19 ме плашат като човек, на второ място ме плашат за съдбата на моите пациенти. От миналата година онколозите са подложени на още едно предизвикателство. Не стига разнообразието на рака, а и абсолютно непознатата работа за лечение на онкологично болните в условията на пандемия", коментира пред бТВ специалистът.

Той каза, че не се отчита тежко протичане на онкоболни, заболели с коронавирус. В практиката на д-р Арабаджиев обаче вече има един починал пациент. 

"Пациентите с автоимунните заболявания са много особена рискова група в конкретната ситуация. Като цяло може да се предположи, че ваксините биха изострили автоимунните заболявания. Интересно е, че ваксините не са противопоказни при пациенти с имунна терапия", обясни онкологът.

Д-р Арабаджиев бе категоричен, че се разчита на ваксините, за да се справим със ситуацията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
7210 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОИКО БОРИСОВ КАЗВА

2021.01.24 | 18:25

4
ПОНЕЖЕ РАДЕВ КАЗВА ИСТИНИ ЗА НАС И НИ Е НЕУДОБЕН ТРЯБВА ДА ГО ИЗКАРАМЕ КОМУНИСТ НАРОДЪТ Е ПРОСТ И ЩЕ МИ ПОВЯРВА САМО ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ КАТО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМ ГО ПОВТАРЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЩЕ СТАНЕ БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТОЙ Е РАБОТИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ВВС ЗА НАТО КОЯТО СИ Е АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДОРИ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ ЗА АНТИ РУСКА
Pfizer тиквата

2021.01.23 | 10:04

1
България е на последно място в Европа по вкасниции и е с 2 пъти по-малко ваксинирани от предпоследния ! Браво на руско-турската корумпирана циганска пpoститyткa боко тиквата-чекмеджето
До чук...

2021.01.23 | 11:52

3
Като хора, които не трябва да се ваксинират, специалистът посочи онкоболни, най-вече на химеотерапия, други пациенти със заболявания, които са на кортизон, тъй като те дори да получи ваксина, няма да направят имунен отговор е полезе
Aaa

2021.01.23 | 10:55

2
Ти нали твърдеше, че няма вирус и пандемия, гореше маски на платения "протест" и се смееше на мерките с Фигуранта Радев на Шипка? Каква ваксинация искаш сега, бе, червен чукундур?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини