Проф. Ива Христова: Новият щам все още не е набрал скорост у нас

19 януари 2021 17:10

Проф. Ива Христова: Новият щам все още не е набрал скорост у нас
© БНТ
1737 0

Третата вълна в Западна Европа трудно ще ни подмине, затова трябва да сме внимателни. Много са разновидностите на вируса, които в момента циркулират. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20323

По думите ѝ ситуацията с трайно намаления брой случаи дава известен оптимизъм за известно разхлабване: "Новият щам все още не е набрал скорост в нашата страна. Виждаме Австрия и Германия, където мерките са тежки, но броят на новите случаи не намалява, а напротив, докато в България - при едни умерени по рестрикция мерки имаме трайно и стабилно намаляване на случаите. Разумното е да спазваме стриктно мерките". 

Проф. Христова допълни: "Вирусът няма да спре да мутира, но мутациите не водят до по-тежко протичане на болестта или до по-висока смъртност. Това е нормално във вирусната еволюция. За да намалим тежестта на третата вълна, независимо от известно разхлабване на мерките, трябва да продължим да спазваме мерките - дистанция, дезинфекция, дисциплина".

Проф. Кожухарова: Вероятно ще следва друга епидемична вълна

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20323

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1737 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар