Да си сложим ли ваксина срещу COVID-19, ако имаме пластични операции?

18 януари 2021 08:03

Да си сложим ли ваксина срещу COVID-19, ако имаме пластични операции?
© Pixabay
1942 1

Такива късни възпалителни реакции при поставяне на филъри са много редки и не са нещо ексклузивно. Наблюдавани са и при други ваксини. Ваксината не представлява опасност за живота, здравето и красотата на пациентите. Това коментира специалистът по пластично-възстановителна и естетична хирургия д-р Йордан Йорданов пред Bulgaria ON AIR във връзка с данните, че ваксината на "Модерна" не е подходяща за хора с филъри.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Специалистът посочи, че са били уведомени за реакциите още на 26 декември, тъй като в САЩ ваксината беше разрешена на 18 декември.

"Проведеното проучване и резултатите от него са били сведени до знанието на всички лекари. В хода на това проучване са обхванати пациенти с поставени филъри в лицето. Три жени са дали реакция, като при една от тях самата тя е посочила, че такава реакция е последвала и при противогрипна ваксина", обясни д-р Йорданов.

"Ваксината може да е повод за това нещо. Поставяйки ваксината, ние стимулираме имунната система и я караме да разпознава нещо, което е опасно за нас. Имунната система добива по-висока реактивност и реагира срещу всичко, което е чуждо в нашето тяло. Това не зависи толкова от вида на ваксината, а от факта, че имунната ни система е стимулирана", коментира още той. 

Още над 18 000 ваксини пристигат днес у нас

По думите му обикновено се усеща дискомфорт, лек оток, чувство на уплътняване на мястото, където е поставен филърът. Реакциите идвали обикновено седмици след поставянето на филъра. Най-често състоянието е самоогриначаващо се и преминавало за 3-4 дни.

"Обикновено тези реакции са бързопреходни и не изискват особено лечение. В проучването на Moderna e описанo, че са минали с противовъзпалителна и противоалергична терапия. Това е реакция, която е проява на локална свръхчувствителност", обясни д-р Йорданов. 

Специалистът по естетична хирургия смята, че тепърва ще започнем да наблюдаваме пациенти, които ще дават локална реакция и трябва да сме подготвени. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1942 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Перо

2021.01.18 | 08:16

1
Чалгата и простакесите са в шок!

Добави коментар

Водещи новини