Вижте какво измислиха микробиолозите срещу COVID-19

  • 09 януари 2021 08:43

  • 10776
  • 4
Вижте какво измислиха микробиолозите срещу COVID-19
© Gettyimages/архив

Коронавирусът продължава да се разпространява с пълна сила по света. Повече случаи обаче означава и повече опит със заболяването. За лекари и учени развитието на вируса в организма донякъде става предвидимо. Затова лаборатории пуснаха пакети за допълнителни изследвания на болни от COVID-19. Те проследяват параметри, които най-често се отклоняват от нормата при боледуване от вируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Междувременно други пък създават още приспособления, които да ни помогнат да се пазим от заразяване. 

Тестовете за коронавирус имат два възможни резултата - положителен или отрицателен. На пазара обаче се появиха и друг тип изследвания – анализ на положителните резултати. Става въпрос за цели пакети, които са комплекс от различни показатели за това какво се случва с тялото ни, докато в него се развива вирусът.

753 са новозаразените с коронавирус, а 3831 са излекуваните през последното денонощие

"Това са набор от биохимични и лабораторни параметри, които най-често се отклоняват. По тях може да се съди за определени аспекти на заболяването", заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Един примерен пакет включва пълна кръвна картина, диференциална кръвна картина, CRP (С-реактивен протеин), Д-димер, наличие на антитела и други. В различните лаборатории тези пакети включват различни параметри, които понякога са над 10 на брой.

Само в една от частните лаборатории с манипулационни в цялата страна от началото на годината 1 600 души са си пуснали специален пакет изследвания за следене на коронавирусната инфекция. Това са само хората, които са се възползвали се от предварително подготвените пакети с показатели. Много други по препоръка на своите лекари правят свои комбинации. 

Причината е, че не винаги всички показатели в пакетите са необходими на един пациент. До нас стигна случай на жена, пожелала анонимност, която не е имала сериозно изразена симптоматика, но профилактично си е пуснала такива изследвания. Оказало се, че има завишени нива на Д-димер, което показва, че има опасност от тромби в кръвта. Това е и един от показателите, които най-често назначава и пуломологът д-р Александър Симидчиев.

"Използвам 3-4 параметъра, които за мен са важни. Един от тях е свързан със съсирването на кръвта и рискът от развитие на тромботични усложнения. Друг такъв параметър е свързан с активирането на имунитета и третият параметър, който намирам за много полезен, е дали имаме данни за бактериална инфекция в организма", обясни още Симидчиев.

Кое е добре да изследваме и какво ни е излишно най-добре може да прецени лекар в зависимост от симптомите на пациента. Д-димер е показател, който е включен в почти всички подобни специални COVID пакети. Основният симптом за него е задухът. Разбира се, това не означава, че всеки, който има кашлица, има и нарушено кръвосъсирване. При наличието на отклонение отново е лекарско решение дали директно ще предпишат антикоагуланти или пациентът ще остане под наблюдение.

"Колкото повече са лабораторните изследвания, толкова по-голям е шансът да се получи нещо, което да е фалшиво положително или фалшиво отрицателно. Защото всяко едно от тези изследвания има процент", каза още д-р Симидчиев.

Затова пулмологът предупреждава, че за оценката за състоянието на човек са необходими както лабораторни резултати, така и симптомите. А на още по-преден план е превенцията. За това са помислили Ангел Гемишев и съдружниците му. През март месец миналата година започнали производството на шлемове и маски. Но стигнали по-далеч - патентовали и стелки за дезинфекция.

След като снабдили десетки обществени сгради с иновативния си продукт за дезинфекция на подметки, се прицелили още по-нагоре – към ръцете. По-точно към повърхностите, които най-често пипаме. Започват да произвеждат така нареченият антибактериален филм. Това е фолио със сребърни нано частици, които отделят йони. А те от своя страна убиват микроорганизми и бактерии.

Гемишев и колегите му са разработили цяла гама от продукти със сребърни наночастици с надеждата, че от една страна ще помогнат за спирането на вируса, а от друга ще спасят бизнеса си, който преди пандемията е имал съвсем друг предмет на дейност. 

Главна роля при ефекта на разработения прозрачен филм играе йонизацията на сребърните нано частици, обяснява микробиологът Тихомир Въчев. Отделените йони взаимодействат с бактериалните инфекции, за да ги елиминират.

"Те се свързват с повърхността, защото чисто химически, зарядът е положително зареден на йоните, а зарядът на клетъчните стени на микроорганизмите е отрицателно зареден. По този начин  нарушаваме нормалната физиология на микроорганизма, което води до неговото загиване", обясни Вълчев. 

Йоните действат върху молекулите, които имат определен тип атоми в структурата си. Имат масов ефект върху всички видове организми, които са с такива атоми в молекулите си. Това дава основание на учените да смятат, че те могат да убиват и COVID-19.

За човека сребърните йони в такова количество са безопасни, заключи микробиологът.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
10776 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Божеее

2021.01.10 | 03:09

4
Бактерия и вирус са две различни неща дами и господа
Не знам

2021.01.09 | 10:18

1
какви параметри следят, но преди две години анализ на кръв и урина не показа никакви отклонения от нормата, а на косъм се разминах с перитонит.
Thomas cook

2021.01.09 | 11:02

3
нали ганьо доктор ти е правил изследвания. няма начин да са верни. в бг всичко е българско.

2021.01.09 | 10:35

2
кажете и за най-новите перилни препарати, кърпи, дрехи ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини