Как може да реагира организмът ни след поставяне на ваксината?

  • 05 януари 2021 08:34

  • 1100
  • 3
Как може да реагира организмът ни след поставяне на ваксината?
© Pixabay

Стига да няма човек предразположение към някакви алергии, реакциите от ваксината са леки. Това коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Ваксините са много нови и тепърва има групи, които се включват в тестването. "Модерна" и "Пфайзер-Бионтех" вече имат хора над 65 г. Страничните ефекти се очакват да са именно на втората доза", уточни специалистът пред Bulgaria on air.

Той обясни, че по-сериозни реакции може да има при хора, чиято имунна система по принцип реагира по-силно. Хайрабедян подчерта, че при една от ваксините например има полиетилен гликол, който обикновено може да предизвика алергична реакции. 

Д-р Симидчиев: Вероятно е с началото на ваксинацията да потиснем вируса

"При РНК ваксините възможността да се развие имунен отговор не е чак толкова голям. Ваксината е самият имуноген. Трябва да се види как ще реагира имунитетът на хората", отбеляза професорът.

По думите на Хайрабедян се подхожда по-внимателно при ваксинацията при възрастните хора, включително и у нас. Причината е, че има психологически момент, защото възрастните хора са по-податливи към здравословни проблеми, имат много прилежащи заболявания. Хайрабедян обясни, че ако нещо се случи след ваксинацията, то може и да не е заради самата ваксина, но хората ще си кажат: "Ето, от ваксината е". 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1100 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
анонимен

2021.01.05 | 10:27

3
Значи, ще вкарват направо готов ген - "имуноген", че да не се мъчи организмът да си го изграждата?!! Дали това според учените означава, че БОГ е сбъркал, като не е дал имуноген в ДНК-то?
анонимен

2021.01.05 | 10:20

2
Генномодифицираща ваксина, наночастиците УЖ не стигали до ядрото на клетката, но щом са наночастици би трябвало да стигат най-надълбоко и тогава иРНК - разтвора влиза в ядрото на клетката и преобразува ДНК на човека и какво ще стане след това - никой не знае, но няма да е човекът, който се е родил, а потомците му (ако има такива) - изроди. Не случайно я измислиха толкова бързо тая ваксина - или е била готова, или известната технологията на ГМО само е изпозвана.
Ама

2021.01.05 | 09:50

1
Това не е ваксина, това са наномолекули и за първи път се поставят на човека!Така,че никой не знае какво ще се случи!Това е експеримент!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини