Последен брифинг за COVID-19. Проф. Ангелов: Жертвите приближават 8000, лекарите помнят умрелите

  • 31 декември 2020 09:55

  • 6621
  • 58
© Булфото, архив

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) дадоха последния си брифинг за 2020 г. Преди да бъдат изнесени актуалните данни за COVID-19 обаче бе направен жест към българските медици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Още в началото здравният министър каза, че това ще е по-различен брифинг. Той направи първо обръщение към здравните работници, на които благодари за усилията, положени по време на пандемията.

На днешния брифинг бе поканена и най-възрастната работеща медицинска сестра Ценка Досева, която е на 82 години.

„Връчваме ви най-високият знак на Министерство на здравеопазването за Вашия висок професионализъм“, каза развалнуван проф. Ангелов.

Ценка Досева пък разказа, че ваксинацията й е минала без проблем. Тя бе ваксинирана вчера и не чувства никакво неразположение.

Сн. Novini.bg

"Искаме българските граждани да посрещнат здрави ваксината", обяви Ангелов.

Доц. Кунчев с последни данни за ваксините и коментар за буса за кренвирши

По повод тържествата за Нова година той напомни, че не повече от 15 души могат да се събират на едно място. Министърът каза, че властите са наясно, че има опити да се заобиколи заповедта на Министерство на здравеопазването. 

"Разбирам желанието на всички да посрещнат Новата година, да се събират. Няма нищо лошо в това. И Коледа, и Нова година са празници, в които ние съпреживяваме нещо ново. Едва ли има заповед, която да попречи на човек да се напие, да поиграе или това, което е решил", коментира проф. Ангелов.

Министърът увери, че контролът е засилен. Той се възмути от случая в Габрово, където имаше конценрт по случай идването на 2021 г.

"Концерт на центъра на града! Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие. Аз лично за себе си не мога да намеря логиката в организирането на това мероприятие", коментира министърът.

"В тези дни на изпитания всеки може да провери себе си. Всички възпитаваме качества, които бяхме забравили - колективния дух и отговорността", посочи Ангелов.

Той отговори на критиките, че трябва да се направи повече за покриване на загубите на неработещите бизнеси. 

"Жертвите на COVID-19 приближават 8000 души от началото на пандемията. Животът на един лекар почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот си спомня хората, които е загубил", каза Ангелов. 

По думите му иначе се наблюдава трайна тенденция за намаляване броя на заболелите и затова ще се върви по посока да не се отстъпва. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
6621 58

Свързани новини

Коментари 58

Добави коментар
Дедоти

2020.12.31 | 12:23

37
С тъга гледам как все повече хора изпростяват. Преди век и по-малко, българите били простовати хорица, но тачели образованието и затова дръпнаха напред. Сега върви обратния процес на воинстваща простотия, която сава все по-озлобена. Дегадация до нивото на най-простите цигани от времето на соца, които не дваха да им ваксинират чааветата, че чули, че ще останат ялови от ваксините. Ама то имало недоверие и в други страни... Да, но там не нападаха екипи на Бърза помощ. И ако до неотдавна го отнасяха шофьорите на линейки и дежурните лекари и фелдшери, сега беснеенето е срещу елита на българската и много ясно - и на световната наука и медицина. Хорат се скъсват от работа, за да намерят спешно решение, а Ганьо зорлем успя да се предвижи само от стадия на отричане, до стадия на гняв. За приемане и търсене на решения му е още мноого рано. Никой не ни е притиснал до дувара да ни ваксинира зорлем. И няма как вчера създадени ваксини, да бъдат изпитани в продължение на 2 години за ефективност и странични ефекти върху големи популации от хора. Хората които бият вестоносците, задето им носят лошите вести, не могат да осъзнаят какво им се случва в малкият им животец и тесния кръгозор, ама тръгнали да анализират процеси от световен мащаб! Ида си мислят че разбират от медицина повече от доценти и професори. Засрамете се! Казано като за идиоти, не учете стария г*з как се с*ре.
Дедоти

2020.12.31 | 14:48

58
Никого не съм призовавал да се ваксинира. На мен не ми и трябва, защото изкарах инфекцията, ама който иска да изгради имунитет по трудния начин - нека преболедува, ако успее. Изберете си от какво ви е страх по-малко. И си носете последствията.

2020.12.31 | 13:24

46
Благодаря ти, че го написа. Много си прав!
Улавия от Ноеини.бг.

2020.12.31 | 13:22

45
кой ти чете ромаманите бе, мутренсдка куурво, кому са интересни мислите в побъраканата ти глава, кaпyт сплескан.
до Дедоти

2020.12.31 | 13:14

43
Дедо иди се ваксинирай. И не продавай на краставичар краставици - казано като за .... Мама ме е учила да не обиждам даже и мозъчните инвалиди като теб.
до въй и Ваня

2020.12.31 | 14:39

57
Хайде,вземи хапчетата!
додедоти

2020.12.31 | 14:37

56
Не се мъчи да отклониш разговора от истината и да обиждаш българите.Не че не вярваме във ваксинацията,а в краткия срок на изпитание и в абсолютно новата технология на действие,която не е правена досега и иска време на изпитание.Да не говорим,че дори днес имаше публикация в новини,че ваксинираните могат да заразяват.При такава противоречива информация и краткия срок на изпитание е нормално човек да има съмнение.

2020.12.31 | 14:35

55
Бойко им нареди да се ваксинират и мисирките го направиха и сега ще трепери 10 дена за странични ефекти
Ваня

2020.12.31 | 14:24

54
Аз съм излъгана от БСП излъгана от Слави излъгана от Мангъров. Казаха че Бойко ни затварял а това било лек грип. Казаха че есента няма да има Ковид. Сега говорят против ваксините. Тия рискуваха здравето на хората само и само да дойдат на власт. Никога не съм гласувала за Бойко на март ще го направя за да не дойдат тия лъжци

2020.12.31 | 14:17

53
grobarski bokluk koi razdava priemii na lekari i sestri tce umoriha 8000 samo vie grobarskite prestapnici za da mojete da izkarate milioni.

2020.12.31 | 14:13

52
da bre grobarski levco 8 hiliadi no spored grobarskite prestapnici za da izkarvate pari ot smratta te bokluk vav balgaria horata ne mrat ot drugi bolesti skrii se pederas povece ot smeshen si
чужденецът

2020.12.31 | 13:54

51
"Вози се един в тролея, забил поглед в земята и повтарял непрекъснато. - Ай стига бе! Ай стига бе! На хората им писнало да го слушат и го питали: - Какво само повтаряш - ай стига бе? - А бе дъщеря ми се омъжи преди време. - Е ми хубаво, честито. - Ама за негър. - Еми любовта граници няма. - Е да ама, имам три внучета. - Е щастлив дядо си. - Дааа. Първото е черно. - Метнало се е на бащата. - Ма второто е бяло. - Ми ето на майката прилича. - Дааа ама третото е на раета! Тогава целият тролей избухва: - Ай стига бе! Весели празници!
цяло

2020.12.31 | 13:31

50
цяло лято планове, стретегии, били готови незнам си какво, а накрая великите ваксини пристигат в едно кашонче с микробус за кренвирши. много пара на свирката и малко отива в колелетата.

2020.12.31 | 13:17

44
При толкова починали логично е да се запита здравният министър защо им даде бонуси като показателите на лекарите са меко казано неадекватни и некадърни.

2020.12.31 | 13:28

49
Даде им бонуси за да мълчат и да пригласят на лъжата и цирка. И да изпълняват стриктно сценария. Всичко си има цена!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини