Новият щам на коронавируса не причинява по-тежко боледуване

  • 30 декември 2020 10:34

  • 754
  • 0
Новият щам на коронавируса не причинява по-тежко боледуване
© Pixabay

Новият вариант на коронавируса не причинява по-тежко боледуване от останалите, установи изследване на Здравната служба в Англия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Той беше открит в Англия в средата на декември и заради него много държави наложиха ограничения на пътуванията до Великобритания. Още няколко държави съобщиха за случаи на новия вариант на коронавируса.

Английското изследване сравнява състоянието на 1769 заразени с новия вариант и същия брой с т.нар. „див тип“ на вируса (немутирал). Двете групи са съпоставени едно към едно на базата на възраст, пол, местоживеене и време на теста.

Новият щам на COVID-19 достигна и САЩ

От 42-ма приети в болница, 16 са били заразени с новия вариант, а 26 - с немутиралия. Смъртните случаи за новия вариант са 12 в сравнение с 10 при дивия тип.

„Предварителните резултати от кохортното изследване не установиха статистически значима разлика за хоспитализацията и смъртността до 28 дни между случаите на варианта и дивия тип“ е изводът на специалистите.

Значима разлика във вероятността за повторна инфекция при новия вариант в сравнение с другите варианти също няма. Процентът на контактните лица с потвърден Covid-19 обаче е по-висок при новия вариант.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини