Аналогични са мутиралите форми на коронавирус в Южна Африка и Великобритания

  • 21 декември 2020 11:27

  • 493
  • 0
Аналогични са мутиралите форми на коронавирус в Южна Африка и Великобритания
© Getty Images

Откритата в Република Южна Африка нова мутирала форма на коронавирус, която предизвика в страната втора вълна на пандемията, е аналогична по генетичните си изменения на новия щам на вируса, открит във Великобритания, твърди правителствен доклад, цитиран от южноафрикански медии, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Според доклада мутацията на КОВИД-19, получила названието "501.V2 Variant", първоначално е била открита в Южна Африка преди около два месеца и проучена в изследователски център в провинция Квазулу-Натал. Изследователска група от центъра, начело с професор Тулио де Оливера е предала резултатите от работата си на Световната здравна организация, която е предупредила Великобритания за съществуването на нова мутация на вируса.

"Британските учени, след сравняване на получените от Южна Африка данни с наличните при тях образци на нови щамове на вируса, откриха аналогична 501.V2 мутация", се казва в съобщение на правителството.

Засега южноафриканските учени не могат да дадат пълна и точна характеристика на новата разновидност на коронавируса. "Можем да кажем само, че тя е по-агресивна", заяви днес в телевизионно интервю председателката на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелика Кутзи и допълни: "Вирусът се разпространява по-бързо и затова втората вълна Южна Африка има по-стръмна траектория". Експертът отбеляза също, че сред заразените сега нараства броят на младите хора, а процесът на заболяването преминава при тях безсимптомно до момента на настъпването на кризисно състояние.

Епицентър на втората вълна на пандемията в Южна Африка стана окръгът Налсън Мандела Бей в южната част от страната. Именно там бе установен първият заразен с новата мутирала форма на коронавируса. Сега дневният ръст на новозаразените в Южна Африка доближава 10 000 души. Към момента в страната е регистриран най-голям брой заразени и починали от КОВИД-19 в сравнение с всички африкански държави, съответно - 901 538 и 24 285.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини