Ангел Кунчев: Има основания за оптимизъм, но много плах

  • 17 декември 2020 10:20

  • 783
  • 0
© Novini.bg

14-дневната заболеваемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-то място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. По отношение на смъртността, тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда второ място в Европейския съюз след Словения и първо място на Балканския полуостров. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Има основания за оптимизъм, но много плах, много начален, заяви той.

За изтеклите 14 дни тенденцията средно за Европейския съюз е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а същия период в България той е минус 4,5%. Да, благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Извън тези данни, вътре продължава между областите да има значителни разлики. Кърджали е областта с най-ниска заболеваемост – тя е 144 на 100 000, а най-висока е в Бургас – 778, седем пъти разлика. В София тя е 534 за 14-дневния период, но хубавото е, че в последните два дни падна под 500 на 100 000. Ако тази тенденция се задържи, ние вече виждаме как проблемът с приема в София е до голяма степен решен. Тенденцията е благоприятна и започва да се отразява на хоспитализациите, но не на тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да се случи до края на годината, отбеляза доц. Кунчев.

На живо: Проф. Ангелов предлага: Дискотеки и ресторанти да останат затворени, кина и театри да се отворят

Подготовката за имунизация е в пълен ход. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти Европейската комисия да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа, каза още доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини