Кунчев предупреди: Ако се правим, че не знаем за какво става въпрос, мерките ще продължат!

  • 07 декември 2020 09:01

  • 13683
  • 29
Кунчев предупреди: Ако се правим, че не знаем за какво става въпрос, мерките ще продължат!
© Кадър бТВ

Трябва ли някой да ти стои на главата и да ти вика: „Пази се“? Редно ли е да въведем строгост като в Турция, за да преборим пандемията? Продължаването на ограничителните мерки зависи от самосъзнанието на хората. Това заяви пред Бтв главния държавния здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за COVID-19 доц. Ангел Кунчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Ваксините

На 27 декември предстои първото одобрение на ваксините от Европейския център по лекарствата. След това до 2-3 дни ще има разрешение и от Европейския съюз и ще започне изпращането на ваксините до държавите.

„По данните до момента първи наистина са Pfaizer, малко след тях е американската фирма Moderna и през първото и второто тримесечие трябва да дойде останалият тип ваксини. Няма как отсега да предвидим коя ваксина кога ше дойде“, обясни Кунчев.

Расте броят на приетите в болница с COVID-19

Той отново потвърди, че ваксината ще е доброволна и безплатна. Вече има поставени хладилници, в които ще бъдат съхранявани първите ваксини.

 „Фазите на ваксиниране са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителите. Разполагаме с два големи хладилника в БулБио, един по-малък в Столичната РЗИ и един в Бургас. Днес щабът събира шестте директори на РЗИ, за да стартира списъкът с желаещи за ваксиниране“, докладва още главният здравен инспектор.

От думите му се разбра, че ще има още прецизиране на самия процес. Имунизирането не може да стане в един ден. Ще се започне с медицинския персонал.

„Освен това ние трябва да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след три седмици“, поясни още Кунчев.

Той коментира резервираността на голяма част от хората към бързото производство на ваксината.

„Ако искаме да се освободим от тоя проблем, да махнем всякакво ограничение, да можем да пътуваме... ако ние се правим на най-умни, ще направим това, че ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, предупреди проф. Кунчев за възможността повечето да не поискат ваксинация.

Сигурност

Експертът от НОЩ посочи, че ако е трябвало да чакаме нормалния път на излизане на ваксината, това е щяло да отнеме 5-6 години. Затова всички усилия са били насочени към решаване на проблема сега. За направата на васината пък се е използвала технологията за тежкия остър респираторен синдром и ебола.

„Бързата писта се прави, за да имаме достъп до нея в момента, в който ни трябва. Никой не прескача фазите, просто първа и втора ги правиха паралелно. Повечето производители имат трета фаза с над 40 000 души“, обясни още проф. Кунчев.

Д-р Брънзалов: Ваксината срещу COVID-19 вече е в България

„Тия глупости как информационната РНК ще влезе в нашата ДНК... тя влиза в митохондриите, те проивеждат спайк протеина за стимулиране на имунитета“, каза той и увери, че не става дума за генетични манипулации.

Ще се ваксинира ли Кунчев?

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Дано по-скоро имам тази възможност. Здравето е едно от най-персоналните и лични неща. Уверявам ги, че доста по-страшно е, ако се сблъскат с реалния вирус“, коментира доц. Кунчев на въпрос какво би казал на скептиците за ваксините.

Експертът не пропусна да коментира и това, че негови колеги, медицински лица, говорят неистини. По думите му това показва целенасочено разпорстраняване на лъжи.

„Рано е да се каже, целта е да не се разболеем. Дава се над 90% ефективност“, посочи Кунчев и каза, че все още не е ясно колко време ще ни защитава ваксината.

Норките и COVID-19

Доц. Кунчев призна, че негова е била идеята сред първите ваксинирани да са работещите във фермите за норки, които у нас са три. Предвижда се ваксинацията да обхване 60-70 души. Ангел Кунчев даде да се разбере, че фермите за норки не са за пренебрегване, защото има доказателства за пренасяването на вируса от хора на животни и обратното. Посочи още, че в Дания е имало сериозни данни за такова взаимодействие.

„Преминаването на видовата бариера е много опасно нещо. Това беше доказано – хора заразиха норки, норките после заразиха хората“, отбеляза експертът.

Коя ваксина да изберем?

Няма да имаме възможност още в началото да избираме ваксина, защото не се знае коя точно ще дойде в България. Всеки гражданин иначе може да прочетекратка характеристика на производителя. Добре е да се допитаме и до лекарите. Кунчев посочи също, че все пак трябва да се има предвид какви ще са доставките. И сега Пфайзер предупредиха, че могат да предоставят по-малко от предварително заявените.

„И минални отклонения да има, цели партиди се спират“, заяви в тази връзка здравния инспектор.

COVID-19 в България

Доц. Ангел Кунчев каза, че страната ни е взела да „избледнява“ от картата на Европа за най-висока смъртност. Габрово и Кюстендил са двете области, които остават в тъмно.

„Ние сме далеч от най-мрачните стойности“, настоя експертът.

Той каза, че за пръв път отбелязваме лек спад за седмица. В тази връзка Ангел Кунчев не пропусна да отправи критика към натъпкването на хора в магазини и ниския контрол.

„Ако се държим като хора, които не знаят за какво става на въпрос, мерките ще продължат. Смъртността може да има спад едва след 2-3 седмици. Трябва ли някого да ти стои на главата и да ти казва: Пази се? Да наредим полицай на всеки вход?“, запита той.

Коментира, че ще се разширят мерките и върху големи магазини извън моловете, ако ситуацията не се нормализира.

„Това, което виждам, никак не ми харесва Трябва ли да стигаме до полицейските методи в Турция? Всичко зависи от поведението. Не можем да сме Хонконг, Виетнам, Корея. Там мерките се спазват. Чудят ни се как не ходим с маски“, подчерта още Кунчев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
13683 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Оооо

2020.12.07 | 14:27

29
Всички политици до девето коляно, всички полицаи до девето коляно и всички медици и фармацевти до девето коляно - да бъдат задължени да се ваксинират!!!. И специално А.Кунчев , Р. Мутафчийски и Б.Борисов искам на живо в ефир да бъдат ваксинирани , но с ваксина разбира се а не да им бият по едно аналгинче или витаминче и да ни мамят и баламосват. Ако ще се мре от ваксина то това са хората които трябва да ни бъдат за пример.
Браво

2020.12.07 | 12:22

28
Като гледам ангелчо,бойко и другите, почвам да разбирам защо на 9.9.1944 е имало......
Quetzalcoatl

2020.12.07 | 11:39

27
Отново торби с лaйнa се изживяват като царе или родители на нацията и заплашват, че ще ни напляскат.
Генади

2020.12.07 | 11:31

24
Да не забравяме все пак, че в България има много радевисти българомразци, които правят всичко наопаки само и само да вървят срещу държавата и да нанасят щети на обществото!

2020.12.07 | 11:35

26
Нали затова ние от герб ги унищожаваме и ги оставяме на стълбите пред болниците. Ще редуцираме населението до 3 млн всички от герб
Кунчев ЛАЙ,.НОТО

2020.12.07 | 09:56

9
Кунчев майка ти та е,Б,а ти ще ми плащаш този месец и за напред данъците и месечните разходи да ти е,Б.а майката . Кой си ти че да казваш кои мерки ще продължават най нагли и цинично. Да не сме се ПРАВИЛИ ?? Ще се правя... и ти не си човека който ще ми дава наклон на онаа работа нито ме храниш нито ми плащаш сметките. лай,.но

2020.12.07 | 11:35

25
заради такива бай ганьовци като теб сме на този прост келнер това че ти пречат на теб не е проблем на останалите да си учил а не да ми разнасяш таблите

2020.12.07 | 10:26

15
За теб спасение няма! Ред 12, място 26 на гробищата!
Ами

2020.12.07 | 11:05

23
Да доктор Кунчев. Хората са стресирани не от самата болест. А от стряскаши предупреждения и заплахи. Търсят начин да се освободят от този искуствено създаван стрес.За подобни епидемии СЗО и лекарите от цял свят е трябвало да мислят години по рано. Особено след като човечеството разполага с нанотехнологии бързи компютри но не добре развиваша се медицина.

2020.12.07 | 11:04

22
kuncev platena grobarska podlogo ti si parviat koito se pravi tce ne znae kakvo stava no mnogo dobre znaesh tce tova ne e nikakav grip a e biologicno orajie I tce izpisvaneto I kradeneto na pari za lekuvane e palna izmama I tce nikoi ne moje da se spravi sas tova.

2020.12.07 | 10:14

13
Затваряй като в Турция и след 2 седмици ще си на бесилката тъпак, все се дават примери от чужбина, ама все на държавий които финансират населението си, а не му отпускат кредити
Грешка на комунистите е!

2020.12.07 | 10:43

21
Що реши, че държавата е на мутрата! Държавата е на комунистите открай време, не се заблуждавай! ;) Олигарси, мафия, все структури на комунистическия строй! Ама се не плаши, докато имат деца и внуци, ти ще им работиш, а те ще ти се подиграват, ама пък ти и без това не разбираш, така че теб не те касае! Набиват ти го 100 годишната партия, ама яко, пък ти им се радваш и ръкопляскаш!
боковид до 2020

2020.12.07 | 10:39

19
на "държавата" на мутрата може само едно да се набие. скоро.
до англичанина

2020.12.07 | 10:32

17
Не сравнявай Англия с България! Нито можем да си позволим да раздаваме пари, както те могат, нито БВП ни е еднакво с Англия! Така че спрете да ревете и да питате, "какво прави държавата за вас, а какво вие направихте за държавата" - Уинстън Чърчил
от англия

2020.12.07 | 10:28

16
точно така тук на острова днес имаме по сметките по 2500 паунда за 1 месец затваряне . директно без да кандидатсваш за нищо . 20000 паунда кредит за бизнеса гарантиран от дъжавата на 80 % демек ще им върнеш 20 % и другите държавата ще ги върне ако фалирааш . и много други облаги . всичко се плаща . а в бг аз незнам някой да е взел нещо .
Просто човек

2020.12.07 | 10:10

12
Хайде да не се плашим,а?! Никой не ви е виновен, че сте некадърни...
Виновен си!

2020.12.07 | 10:39

20
Комуниста е готов да умре, но не да признае вина! Виновен си! Ама и вирусът ще ти го докаже в някой момент! ;)
боковид до 2020

2020.12.07 | 09:48

5
от слугите на Рашид Алибегалев, дето цяло лято се правиха, че не знаят за какво става въпрос акъл не щем.
боковид до 2020

2020.12.07 | 10:38

18
наведи се и продължавай да смучеш, гейбераст.

2020.12.07 | 09:59

11
а ти чия слуга си бе урод ? на бкп бойко мършата ли

2020.12.07 | 09:51

8

така е,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини