Петър Велков: Ако не ограничим контактите си драстично, мерките няма да дадат достатъчно добри резултати

Реално погледнато нямаме локдаун. Има държави с много по-строги мерки. Точно затова е спорно и какви ще са резултатите. Въпросът е как ще спазваме правилата и по какъв начин държавата ще осъществява контрол върху това, защото за мен има някои спорни въпроси. Ще ви дам пример - за мен такава е възможността да се събират по 15 души на частни партита. Това не е никак малък брой хора и като имаме предвид какви са механизмите у нас, за мен това е вратичка. Особено с наближаващия 8-ми декември. Това коментира математикът и експерт по управление на кризите Петър Велков. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18709

Той е убеден, че показваме безотговорност. Отправя критика и към неувереното овладяване на кризата от страна на държавата. По думите на Велков остават места, в които не се спазват мерките, а случаи на COVID-19 се прикриват. Така той даде пример с цеховете и предприятията. 

В момента всъщност сме в частичен локдаун, дори не е пълен, не поставя ли това под съмнение резултатите от него? ...

Публикувахте от Петър Велков в Петък, 4 декември 2020 г.

"Също така ние може да не посещаваме ресторанти, но ако се събираме вкъщи отново на големи групи, ситуацията няма да се промени. Ако не ограничим контактите си драстично, мерките няма да дадат достатъчно добри резултати", анализира още Петър Велков.

От БЛС искат спешна среща с премиера Бойко Борисов

"Ясно е, че затягане на мерките трябваше да има, защото здравната система няма да издържи. А и увеличаването на смъртността е умопомрачително висока - надвишената смъртност по данни на НСИ спрямо последните 5 години. Тя се дължи изцяло на 95% на COVID кризата. Имаме нерегистрирана смъртност от коронавирус, но това не означава, че се прикрива, а защото когато една епидемия се изпусне от контрол, хората нямат достъп до лечение. Има много населени места, където дори не могат да се тестват. Друга причина е и вторичната смъртност от COVID-19, като тук отново става дума за ненавременен достъп до лечение. Но при положение че болниците изнемогват, ще се окаже, че скоро няма да има изобщо кой да ни лекува", коментира математикът. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18709

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.12.04 | 17:27
    "Математик и ескперт по управление на кризите" Господин Велков, колко точно кризи сте преживели и какви са били резултатите от управлението Ви?
    1. 2020.12.04 | 18:40
      моделите за управление на кризи се съставят дори и да няма криза. Съставят се матиматически модели с известен брой проненливи и постоянни компоненти и т.н. Съврвменните методики допускат нинимални отклонения .Толкова на напреднали нещата .Само идиотите 10- 15 % от сънародниците ни още вярват на Мангъра и неговата нехумана теория за стадния естествен умунитет . В нашите ширини би означавало 50 000 - 150 000 хиляди жертви, които могат с малко усилие от нас ( носене на ЧИСТИ маски , дезинфекция и избягване на много контакти) да бъдат избегнати .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет