7 от 31 медицински сестри работят в болницата в Свищов

В Свищов имаше сериозен проблем с недостига на специалисти, които да работят в COVID отделенията на местната болница. Вчера в социалните мрежи се появи информация, че в лечебното заведение липсват и лекари, и сестри, които да поемат лечението на пациентите с други заболявания.

Още миналия месец ръководството на лечебното заведение и ръководството на общината алармираха за проблем с недостига на лекари и медицински персонал. Оттогава на апелите за помощ се отзоваха както студенти по медицина, така и доброволци, лекари и медицински сестри от съседни болници.

Кризата в болницата в Свищов продължава

Вчера обаче в социалните мрежи се появи информация за остър недостиг на медицински специалисти за пациентите с други заболявания. Веднага това беше опровергано от ръководството на болницата, но факт е, че тази седмица медицински сестри са поискали да излязат в болничен.

Главната сестра на болницата Ваня Ламбева обясни, че в момента седем сестри са на работните си места от общо 31 специалисти по здравни грижи.

"Във вторник 9 сестри от Ковид отделението излязоха в болничен и оттогава нещата тръгнаха недобре. Опитваме се да окомплектоваме с останалите седем, които са позиционирани и лекуват болните на отделните етажи. Нещата се развиват час за час, вече не ден за ден", каза Ламбева.

По думите ѝ, сестрите, излезли в болничен, не са я уведомили, че имат здравословен проблем и не са разговаряли лично с нея.

"Почти всички сестри са в пенсионна възраст. Действително умората беше голяма", допълни главната сестра.

В момента в болницата има 40 пациенти с коронавирус.

Кметът на града Генчо Генчев обясни, че болницата не спира приема на пациенти. Според него, е направено всичко необходимо, а напускането на медицинските сестри е било "неочакван удар зад гърба".

"Трудно е, но отново заявявам, че няма да бъде върнат нито един пациент, който се нуждае от медицински грижи", категоричен беше кметът.

Коментари

  1. 2020.12.04 | 10:13
    Ами ние обучаваме сестри за европа .Всякой един лекар или сестра като завърши търси начин да замине към европа за повече пари. Това е с бедните държави като нас ние сме донори на тях. Това е най голямата изгода и полза от нас .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет