Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръвна плазма в Хасково и Кърджали

Още възможности за даряване на кръвна плазма. Преболедували коронавирус ще могат да даряват в Хасково и Кърджали. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18828

От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7:30 до 11 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка”, каза за Нова телевизия началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.

Тя поясни, че процедурата по добиване на плазма протича като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.

„Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят”, допълни пред Нова телевизия д-р Георгиева.

Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.

156 починали и 1935 излекувани за последното денонощие

„Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18828

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет