Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръвна плазма в Хасково и Кърджали

  • 04 декември 2020 07:36

  • 239
  • 0
Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръвна плазма в Хасково и Кърджали
© Pixabay

Още възможности за даряване на кръвна плазма. Преболедували коронавирус ще могат да даряват в Хасково и Кърджали. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7:30 до 11 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка”, каза за Нова телевизия началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.

Тя поясни, че процедурата по добиване на плазма протича като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.

„Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят”, допълни пред Нова телевизия д-р Георгиева.

Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.

156 починали и 1935 излекувани за последното денонощие

„Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини