Акад. д-р Петрунов разкри да бързаме ли да се ваксинираме срещу COVID-19

Не можем да обобщим дали ваксина може или не може да се постави на хората с различни автоимунни заболявания. Няма противопоказания да се постави ваксина, но лекуващият лекар трябва да прецени за пациента си. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов. 

Нека се създаде комисия, която да имунизира трудноподвижните хора, каза експертът. Припомняме, че ваксините трябва да се съхраняват при -70 градуса, а личните лекари не разполагат с подобни хладилници. 

Проф. Чорбанов сподели тревожни новини за ваксините срещу COVID-19

"Над 150 ваксини се разработват срещу коронавируса. 4 са представените опциите в Европа. До момента няма одобрена ваксина срещу COVID-19", разкри акад. Петрунов.  

"Разработването на една ваксина изисква години, за да е ясно, че безопасна. Сега обаче нямаме избор, трябва да се знае, че ваксините поне не вредят", коментира имунологът. 

Аз ще се ваксинирам, защото вярвам на Европейската медицинска агенция. Ако те я разрешат, ще се ваксинирам веднага. Призовавам и хората да направят същото, категоричен бе акад. д-р Богдан Петрунов. 

До момента не знаем дали ваксината ще помогне срещу заразяване или срещу тежко боледуване. Спокойно и хората, преминали през вируса, могат да се имунизират, каза експертът. 

И 50% ефективност да има ваксината, тя отново много ще помогне, съобщи имунологът. 

"Ваксините могат да се запазят и за следващ сезон и няма проблем да се съхраняват. Това зависи и от мутирането на вируса и дали няма да се разработват нови ваксини като при грипа", каза още той. 

Ангелов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат безплатни и доброволни

Ваксината се поставя само на хората над 18 години. За децата още няма имунизация срещу COVID-19, категоричен бе акад. д-р Богдан Петрунов. 

Няма научни данни за руската ваксина - има едно публикувано проучване с тест на 40 души, разкри имунологът. 

"Когато човек е болен или със зараза не трябва да приема имуностимуланти. Ако сме здрави трябва да вземаме имуностимуланти, витамини, минерали и добавки. Не трябва да се прекалява с Витамин Ц. Аспирин протект също е полезно лекарство", коментира експертът. 

Коментари

 1. 2020.12.06 | 08:18
  Защо трябва тази ваксина да се съхранява при - 70 градуса? Досега няна такава ваксина. Тази какво съдържа? Ние нямаме нужда от ваксина. Бог да ви накаже!
 2. 2020.12.05 | 19:19
  Няма никаква ваксина стигасте лъгали народа неви искаме никакви ваксини забрана за всички ваксини неискаме нишо защтото всичкое лъжа и измама никой неви вярва вече никой няма да се ваксинира долни боклуци бог да ви накаже
 3. 2020.12.03 | 11:51
  Като прасенцата и козичките от по миналото лято.
 4. 2020.12.03 | 10:11
  "Няма противопоказания да се постави ваксина, но лекуващият лекар трябва да прецени за пациента...", "До момента няма одобрена ваксина срещу COVID-19", разкри акад. Петрунов. " Разработването на една ваксина изисква години, за да е ясно, че безопасна. Сега обаче нямаме избор, трябва да се знае, че ваксините поне не вредят", коментира имунологът. Тоя чичак въобще не го слуша главата.
  1. 2020.12.03 | 10:33
   И още: "Когато човек е болен или със зараза не трябва да приема имуностимуланти." Забрави да добаво "и ваксини", ама така пък щеше съвсем да оплете конците с по-горното "няма противопоказания за поставянето на ваксината".
 5. 2020.12.03 | 08:50
  Значи старчето ни обяснява че за ваксина трябват години изследвания за да е сигурно че е безопасна,ама тази специално нищо че е недотествана и недоизследвана да си я сложим на вяра и да се ваксинираме защото може и да помогне евентуално ама ако не помогне нищо най много да умрем ама поне сме пробвали да се спасим.АААА не ще се пробвам с вируса там шансовете са по-добри 3ри на 1000да казва СЗО.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет