Вирусолог: Вирусът не е станал по-агресивен, просто позитивните хора станаха повече

Смесените инфекции протичат по-тежко, но нека не се плашим. Вирусът не е станал по-агресивен, просто позитивните хора станаха повече. Вирусът е нов, не искам да правя прогнози. Това коментира ръководителят на отдел „Вирусология” към НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб пред Nova.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15919

"Доказа се, че мерки тип локдаун действат, дистанцията действа", посочи тя.

Но добави: 

"Не виждам смисъл от затягането на мерки, ако няма да се спазват. В момента учениците учат дистанционно и след края на уроците се събират на групички".

По думите й идеята от това учениците да са затворени е децата да ограничат също социалните си контакти. 

Над 100 починали от COVID-19, над 1000 излекувани

Гломб каза, че също е притеснена от антимикробната резистентност. 

"Антибиотиците не лекуват вируси. Знаеше се, че Ремдесивирът не е панацея. Ремдесивирът беше един компромис, това се знаеше още от началото на пандемията. Започна преглед на стари лекарства за други болести дали биха могли да се използват. Ремдесивирът показа, че съкращава болничният престой с няколко дни", обясни тя.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15919

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.21 | 10:57
  В България ТИКВЕНАТА здравна система уби повече хора от вируса,сзо казва че смъртността е 3-ма на 1000-да,че то е по малко от други вируси,никъде по света няма повишена смъртност от пневмонии,мерките никъде нищо не спряха нито преди нито сега,в Швеция не са имали мерки нито преди нито сега и нямат проблем със смъртността,сега тестовете показват около 40% заразени не болни и преди около 10% че то до празниците всички ще сме го минали,в болниците повече от половината изобщо не са за болница а са там от страх а болниците ги приемат заради парите от касата,това са само факти всеки има глава на раменете да си ги прецени сам,но повечето хора са прекалено наплашени да направят трезва преценка,на страха очите са големи.
  1. 2020.11.21 | 11:19
   В Швеция хич нямат проблем със смъртността ! Над 6000 души до тук и пак си мрат по 10-20 дневно . Сега ежедневно имат увеличение на болните . Наблюдавай след 2-3 седмици , как ще се движи и смъртността . Така , че тая Швеция само я давате за пример , но не си проверявате информацията и си вземате само това , което ви е изгодно . Лошото е , че при дифузно разпространение , повече мерки от сегашните са безмислени . То и не са нужни , но само ако се спазват .
 2. 2020.11.21 | 08:47
  Имаме още много път до края на епидемията... Математически пресметнато в България тя ще приключи, когато броят на официално регистрираните чрез PCR тест достигне 1 милион. Тогава вече ще е изграден колективния имунитет. Ако вървим със сегашния темп, около 20 хиляди официално регистрирани новозаразени на седмица, до Великден би трябвало да сме достигнали бройката 500 хиляди... ТОГАВА ЩЕ ДОЙДАТ ВАКСИНИТЕ, А И ВРЕМЕТО ЩЕ СЕ ЗАТОПЛИ, КАТО ТЕЗИ 2 ФАКТОРА ЩЕ ОГРАНИЧАТ ЧУВСТВИТЕЛНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА!!!
  1. 2020.11.21 | 10:55
   Абсолютно правилно и обосновано мнение .
 3. 2020.11.21 | 09:53
  Да вируса си е същият ама просто няма никакви мерки и кога най накрая този здравен министър ще си подаде оставката? От неговите мерки няма никакъв ефект за тази заплата която взима да докарат специалист от Азия там зная как се правят нещата.
  1. 2020.11.21 | 10:53
   Мерки има , но малоумната сган , не ги спазва . Каквото и да се въведе допълнително , ще доведе само до бунтове , плюене , скапване на икономиката (съответно бедност , фалити и безработица) и отново неспазване . Нацията ни е проста до безобразие и се подвежда от всевъзможна и дори нескопосана пропаганда . Тълпата се информира "компетентно" от социалните мрежи . Заслужаваме си съдбата на 100% . Честито дами и господа ! За вас просто не може да се направи повече , след като се оплюват всички , които ви казват истината . За справка погледнете какво се случи с Мутафчийски
  2. 2020.11.21 | 10:16
   Е преди с големите мерки да не спяха нещо.
 4. 2020.11.21 | 09:20
  Ти плеснем една циганска !
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет